ISTARSKI POVIJESNI BIENNALE u POREČU (23. – 25. svibnja)

O osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru

• Deveti po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom „Emotio, affectus, sensus…: o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru“ održavat će se od 23. do 25. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine. Riječ je o jednom od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli  – Filozofskog fakulteta i Državnog arhiva u Pazinu.

Osjećaji i emocije, premda na prvi pogled neopipljivi, itekako su prisutni u svakodnevnom ljudskom djelovanju, ne samo danas nego i u prošlosti. Emocije su u prošlosti dugo vremena bile zanemarene te se tek posljednjih desetak godina i o njima progovara iz historiografskog gledišta. U tom smislu i ovogodišnji povijesni biennale nastoji spomenutu temu afirmirati u domaćoj historiografiji, posebice onoj koja proučava jadranski prostor. Dvadeset izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije tijekom tri dana raspravljat će o emocijama i osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru, prvenstveno u razdoblju srednjeg i ranog novog vijeka, ali i početkom 20. st.

Prilikom otvorenja javnosti će se predstaviti zbornik radova s prošloga skupa pod nazivom „Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru“, a predstavit će ga dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, dr. sc. Danijela Doblanović Šuran i prof. Gaetano Benčić.

Skup i zbornik financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Ulaz je slobodan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum