Izložba Ištvana Išta Huzjana u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost

„Fontana Huzjan Delvaux Derycke“

• Izložba Ištvana Išta Huzjana naziva „Fontana Huzjan Delvaux Derycke“ bit će otvorena u subotu, 25. svibnja u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost.

„Umjetnička praksa mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana objedinjuje različite umjetničke strategije i medije, a kreće se od performanasa, knjiga umjetnika, fotografija, objekta i instalacija. Huzjanove radove gledamo kao privremene susrete umjetničke akcije, pronađenih predmeta, performansa, fotografije, koji stvaraju sekvence specifičnog vizualnog jezika koji reproducira i ponavlja konceptualne postupke i precizne minimalne geste.

„Izložba „Fontana Huzjan Delvaux Derycke“ prva je umjetnikova samostalna izložba u Hrvatskoj. Okuplja istoimenu seriju fotografija koja se temelji na performansu i fotografskom bilježenju izvedbe, a predstavlja kolaborativan proces te dijalog i istraživanje umjetnikovih poetskih eksperimenata u konfrontaciji s izložbenim prostorom. Rad je izveden u galerijama moderne umjetnosti Muzeja Revoltella u Trstu. Huzjanov performans shvaćamo kao gestu hommagea jednom od ključnih slikara 20. stoljeća, ali i tihu posvetu institucionalnim prostorima umjetnosti, njihovoj izlagačkoj povijesti i memoriji. Umjetnik se pozicionira ispred jednog djela concetto spaziale, razrezanog platna naslovljenog „Attese / Iščekivanja“ (1967.) Lucia Fontane.

„Jasan i precizan formalni vokabular i konceptualni postupci konstanta su u umjetnikovom radu. Proširujući umjetničku refleksiju na cjelokupan prostor izložbe sama galerija postaje shvaćena kao konceptualna gesta, pozivajući promatrača na istraživačke odnose između predmeta i novih narativa. Pored toga, između materijalnog i nematerijalnog, individualne geste i javnoga prostora muzeja, atmosfera istovremene prisutnosti i odsutnosti kojom odiše ova serija mjesto je tenzije i istraživanja međuodnosa tijela, slike, predmeta i prostora, muzeja i galerije, memorije i povijesti“, piše Branka Benčić u predgovoru kataloga.

Izložba Ištvana Išta Huzjana realizira se u okviru višegodišnjega programskog ciklusa Privremeni susreti: Ovo (ni)je muzej. Izložbe, umjetnička i kustoska istraživanja unutar programske linije Ovo (ni)je muzej realiziraju se od 2014. godine i posvećeni su redefiniranju i razotkrivanju niza odnosa: propituju društvene, institucionalne i prostorne odnose, te interakcije između objekata i subjekata, odnose unutar sustava umjetnosti, galerijskoga prostora, institucionalnoga okvira i uvjeta rada. Izložba se realizira u suradnji s novigradskom galerijom Rigo.

Ištvan Huzjan rođen je 1981. u Ljubjani. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Godine 2008. –2009. bio je na Artist-in-Residence na Rijksakademie van Beeldende kunsten u Amsterdamu. Boravio je na studijskim i rezidencijalni, programima u Seulu, Antwerpu i Rijeci. Suosnivač je umjetničkog kolektiva Project Goleb (Amsterdam, 2010.). Od 2013. u Bruxellesu vodi klub umjetnika i izlagački prostor Coffre-Fort s Gregoireom Motteom i Thibautom Espiauom. Izlagao je na velikom broju međunrodnih skupnih izložbi u renomiranim galerijama i institucijama. Recentne samostalne izložbe uključuju Mestnu galeriju Ljubljana (2017), Proyectos Monclova, Mexico City (2018), Estward Prospectus Bukušešt (2019). Dobitnik je Velike nagrade na Grafičkom bijenalu u Ljubljani (2015). Živi i radi u Bruxellesu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum