Izložba “Kamen na kamen” u Muzeju grada Umaga – rimska arhitektura u sjeverozapadnoj Istri

U suradnji s Muzejom grada Umaga, Arheološkim muzejom Istre, Zavodom za zaštitu kulturne baštine Slovenije, Institutom za arheologiju i baštinu Sveučilišta Primorska, Centrom za komunikaciju, sluh i govor Portorož, Pokrajinskim muzejom Kopar, Hrvatskim savezom slijepih i Udrugom gluhih i nagluhih Istarske županije nastala je izložba naziva “Kamen na kamen”, otvorena u Muzeju grada Umaga 11. svibnja s ciljem da javnosti približi rimsku arhitekturu u sjeverozapadnoj Istri. No za razliku od uobičajene prakse, odnosno ono što ovu izložbu čini posebnom, jeste to da su se organizatori potrudili da nitko od posjetitelja ne bude zakinut, te su na razne načine omogućili da posjet Muzeju i informacije koje nudi budu dostupe i osobama s invaliditetom te su tako postavljeni izložbeni tekstovi na hrvatskoj/ slovenskoj brajici, video na hrvatskom znakovnom jeziku, taktilne rekonstrukcije rimskih podova, 3D replika korintskog kapitela i reljefni tlocrtni prikazi rimskih vila. Ulaz u prizemlje Muzeja prilagođen je za osobe u invalidskim kolicima, a kako je izložba postavljena na dva kata, u prizemlju je moguće pogledati video o postavu i sadržaju prvoga kata Muzeja.

Prisutne je pozdravila i postav ukratko predstavila v.d. ravnateljice Gradskog muzeja Umag Biljana Bojić, rekavši kako je ova putujuća izložba došla iz Pomorskog muzeja Sergej Mašera iz Pirana gdje je prethodno bila otvorena prošle godine. Naglasivši iznimno dobru suradnju ova dva muzeja, iskazala je svoje veliko zadovoljstvo što se sav materijal o antičkoj arhitekturi s arheoloških nalazišta smještenih između zaljeva Sv. Bartolomeja kraj Ankarana i Novigrada može predstaviti i u Umagu. Franco Juri, direktor Pomorskog muzeja Sergej Mašera z Pirana posebno je istakao kako je ponosan što je ova izložba izrađena u okviru projekta “COME-IN!”” čija je svrha male i srednje muzeje učiniti dostupnima osobama sa invaliditetom, uključiti osobe s invaliditetom u rješavanje problema s kojima se susreću, raditi na očuvanju njihovog dostojanstva tretirajući ih jednako kao sve ostale i poštovati ih. “COME-IN!”” je jedan od 85 projekata suradnje koje financira Interreg Program Central Europe na području ekologije i kulture.

Autorica izložbe, kustosica za arheologiju i muzejska savjetnica Snježana Karinja kazala je da ova izložba nije na gostovanju, nego se na neki način vratila doma, te se zahvalila svima koji su sudjelovali u njenoj izradi. A doma se, barem do trajanja izložbe, vratila i Meduza posuđena od Arheološkog muzeja Istre u Puli, nađena na lokalitetu Kanal, Veli Lug, Umag, te posjetitelji imaju jedinstvenu priliku da ju vide. Dio je to stropnog ukrasa koji prikazuje okruglu glavu Meduze sa stiliziranom kovrčavom kosom i zmijom koja iz njene kose gmiže do njenog lijevog obraza, a na suprotnoj pločici nalazi se dupin s glavom okrenutom prema gore.

Rimljani su izrađivali podove od žbuke, opeke, kamena i mramora, a duž istarske obale, izgrađeno je mnogo raskošnih vila s pratećim objektima poput ribnjaka i luka, termalnih kompleksa, postrojenja za preradu ulja i drugih. Izloženi su mnogobrojni originalni predmeti iz rimskog doba poput tegula (glinenih opeka pravokutnog oblika koje su se koristile za pokrivanje krovova), ostataka mozaika i kapitela, zatim fragmenti oslikane žbuke, dijelovi mramornih obloga, dijelovi staklenog i kamenog mozaika, rekonstrukcije rimskih keramičkih podova. Predstavljeni su i opisani brojni arheološki nalazi i lokaliteti među kojima su Lovrečica, Mareda, Karpinjan, Kaštel, Sv. Ivan Kornetski, Umag, ali i poluotok Sipar koji se nalazi s južne strane uvale Zambratija i koji je prema arheološkim ostatcima bio naseljen u 1. stoljeću, dok se južno od Sipra nalazi Rt Tiola i poluotok Katoro na kojima se u rimsko doba nalazila velika vila korištena od 1. do 4. stoljeća.

U ime grada Umaga izložbu, za čiji je tehnički postav zaslužan tim u sastavu Biljana Bojić, Barbara Crnobori, Sunčana Dežjot, Marko Goljuf, Snježana Karinja, Leonora Kortnik i Anika Mijanović,  otvorio je zamjenik gradonačelnika Ivan Belušić, a moguće ju je posjetiti do 01. listopada.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


5 + = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum