Izložba „MEŠTROVIĆ: OTISCI DUŠE“ u Puli

Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića

• Izložba „Meštrović: Otisci duše“ posvećena jednom od značajnijih segmenata Meštrovićeva bogatog umjetničkog opusa, njegovoj religioznoj umjetnosti bit će otvorena u Puli u petak, 17. svibnja u 19 sati.

„Izložbom, koja je postavljena na tri lokacije (Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Augustov hram i Galerija Amfiteatar), predstavljamo skulpture u drvu, bronci, mramoru i gipsu, slike, crteže i litografije – Meštrovićeva remek-djela iz razdoblja 1913. – 1953. godine. Osim kiparskih i slikarskih radova, prikazana su i Meštrovićeva arhitektonska ostvarenja, kao što su crkve Gospa od Anđela u Cavtatu, Presveti Otkupitelj kod Otavica, Naša Gospa u Biskupiji i Sveti Križ u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu“, piše u opisu izložbe.

Izložena su remek-djela iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića – djela iz stalnih postava, ali i ona manje poznata i nikad izlagana, iz muzejskih čuvaonica. Izložbeni postav obogaćen je umjetninama iz kolekcija drugih muzejskih i crkvenih institucija, kao i onih u vlasništvu nasljednika Ivana Meštrovića.

Ivan Meštrović (1883. – 1962.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih, ali i svjetskih kipara 20. stoljeća. Uz umjetničko djelovanje na području skulpture, svoj stvaralački trag ostavio je i u arhitekturi, crtežu, slikarstvu, grafici i literaturi, a istaknuo se političkim i pedagoškim radom.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u subotu 18. svibnja neće se naplaćivati ulaz u Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca i u Augustov hram.

Izložbene lokacije:

MUZEJSKO-GALERIJSKI PROSTOR GALERIJA SVETA SRCA

De Villeov uspon 8

Izložba MEŠTROVIĆ: Otisci duše

AUGUSTOV HRAM

Forum b.b.

Izložba MEŠTROVIĆ: Sv. Ivan Krstitelj

GALERIJA AMFITEATAR

Flavijevska ulica

Izložba MEŠTROVIĆ: Rimska Pieta

Izložbu organiziraju Arheološki muzej Istre i Muzeji Ivana Meštrovića, a autorica izložbene koncepcije je Zorana Jurić Šabić. Autorice izložbe su: Zorana Jurić Šabić, Lana Majdančić, Maja Šeparović Palada i Barbara Vujanović. Autor likovnog postava je Mauricio Ferlin.

Leave a Reply


5 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum