Metafora poljskog društva

KINO: LICE, redateljica Malgorzata Szumowska

Vjerojatno najpoznatiji slučaj presađivanja ljudskog lica u filmskoj povijesti je u kultnom francuskom filmu „Oči bez lica“ (Les Yeux sans visage, 1959), redatelja Georgesa Franjua, koji majstorski prožima trilerske elemente s nadrealističkim ugođajem.

Azijski akcijski majstor John Woo također je posegnuo za motivom presađivanja lica u svojem „Čovjeku bez lica“ (1997), a taj motiv bio je vrlo zanimljiv i Španjolcu Pedru Almodovaru (Koža u kojoj živim, 2011). Trenutačno u domaćim kinima igra poljski film „Lice“ (redateljica Malgorzata Szumowska), u kojemu se drama junaka nakon presađivanja lica odvija u okružju poljske provincije.

Mladiću Jaceku, koji teško nastrada prilikom izrade velike skulpture Isusa u svojem mjestu, presađuju lice drugog čovjeka, ali taj postupak ostavlja mu velike fizičke i psihičke traume. Mještani ga smatraju čudovištem, ostavlja ga bivša djevojka, udaljuju se čak i članovi najuže obitelji osim odane sestre.

Film je očito metafora suvremene, licemjerne i vjerski zadrte Poljske, gdje se maše križevima i raspelima uz istovremeni nedostatak suosjećanja prema drugačijima, ali ima i mnogo širi kontekst. „Lice“ zrači i nekom univerzalnom tugom i žaljenjem zbog neuklapanja u društvo izopćene jedinske, čime djelomično podsjeća na poznati biografski film „Maska“, redatelja Petera Bogdanovicha. Likovi su punokrvni i dobro profilirani, tako je i glavni lik na početku filma pripadnik licemjerne većine koji se smije rasističkim vicevima da bi na kraju sve to iskusio na vlastitoj koži.

Najzad valja spomenuti i dominantni postupak snimanja, gdje su samo likovi u sredini kadra izoštreni, dok je slika uz rubove mutna. Taj neobičan postupak, koji ispočetka prilično iritira gledatelja, odlično se uklapa u filozofiju cijele priče.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 8 = 17

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum