Od psihološke drame prema hororu

KINO: GRETA, redatelja Neila Jordana

Cijenjeni irski redatelj Neil Jordan poznat je po svojoj žanrovskoj raznovrsnosti, po sklonostima fantastici, stilizacijama i spajanju suprotnosti.

Bolje poznavatelje Jordanovog filmskog opusa njegov novi film „Greta“ uopće ne iznenađuje, dapače, moglo bi se reći da je čak tipičan za njega. Junakinja filma je njujorška studentica (Chloë Grace Moretz) koja u podzemnoj željeznici nalazi torbicu i vraća je vlasnici, sredovječnoj ženi koja se zove Greta (Isabelle Huppert). Između djevojke i žene postupno se razvija prijateljstvo, iako djevojka ubrzo otkriva neugodan detalj o Greti i želi prekinuti njihov odnos, ali to joj neće biti jednostavno učiniti.

Iako Jordan svoj film započinje kao psihološku dramu, ubrzo skreće u područje čistog horora, što je, kao što je ranije napomenuto, tipično za njegov stvaralački pristup. Jordan je vrlo vješt redatelj i doista zna povremeno uplašiti gledatelja, a ima i nekoliko vrlo učinkovitih narativnih prevrata, poput trenutka u kojemu se djevojka budi iz noćne more i s olakšanjem odahne, da bismo ubrzo saznali kako to ipak nije bio uznemirujući san.

Doduše, neki motivi podsjećaju na znameniti „Misery“, redatelja Roba Reinera prema romanu Stephena Kinga, ali je Huppert u naslovnoj ulozi psihopatkinje doista iznimno učinkovita. Naravno, Jordan je dodijelio epizodnu ulogu nesretnog detektiva i jednom svojem omiljenom glumcu (Stephen Rea). Iako „Greta“ vjerojatno neće biti revalorizirana kao jedan od vrhunaca Jordanovog opusa, riječ je o filmu koji nedvojbeno nadilazi većinu recentnih američkih horora.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 5 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum