PREDSTAVLJEN HRVATSKI PROGRAM 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljen je Hrvatski program 66. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja 2019. godine.

Ravnateljica Gordana Restović istaknula je da se sukladno javnom pozivu za sudjelovanje na 66. Pulskom filmskom festivalu, prijavilo preko 130 filmova što svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli. „Prijedlog selektiranih naslova potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Festivalskog vijeća i vjerujem da će novine u programskoj koncepciji i mjestu prikazivanja biti dobro prihvaćene od strane publike“. Ujedno je i dodala da su svi tehnički, logistički i organizacijski planovi pri samom kraju i da je sve spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo te najavila da je osigurano i novo platno na kojemu će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković izjavio je da će se u Hrvatskom programu 66. Pulskog filmskog festivala natjecati 14 filmskih naslova od kojih osam u programu Hrvatskog filma i šest u programu Manjinskih koprodukcija. U programu Hrvatski film će se prikazati: „General“ Antuna Vrdoljaka, kojim se Festival i otvara, „Dnevnik Diane Budisavljević“ Dane Budisavljević, „Dopunska nastava“ Ivana Gorana Viteza, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Moj dida je pao s Marsa“ Dražena Žarkovića i Marine Škop, „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine, „F20“ Arsena Antona Ostojića i „Sam Samcat“ Bobe Jelčića. Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija čine „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Izbrisana“ Mihe Mazzin, „Reži“ Koste Đorđevića, „Bog postoji njeno ime je Petrunija“ Teone Strugar Mitevske, „Teret“ Ognjena Glavonića i „Rafael“ Bena Sombogaarta. Hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije izvan konkurencije (sekcija Kontrapunkt) bit će predstavljen idući tjedan, a Međunarodni program i ostali programi u lipnju.

Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule u kojemu će se prikazati sedam kratkih igranih filmova: „Više ne znam ko smo mi“ Borisa Homoveca, „Minute“ Vanje Nikolić, „Mehanika 2“ Bojana Radanovića, „Sahrana“ Tina Meze, „Bepo“ Filipa Antonia Lizatovića, „Uzimam“ Petra Vrate i „Ograda“ Lednite Zeqiraj i tri dokumentarna filma: „Pouke o čovječnosti“ Branka Ištvančića, „Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana“ Marka Pavlovića i Vlade Bobana i „Heroine domovinskog rata“ Irene Ščurić. Na zatvaranju Festivala biti će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta Oliverovih 70 iz zagrebačke Arene.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Christopher Peter Marcich, izjavio je da mu je čast što će ove godine sudjelovati na Pulskom filmskom festivalu obnašajući novu funkciju, iako je redovito pratio i posjećivao manifestaciju i prije, te da je Festival oduvijek poseban i značajan za Hrvatsku i nacionalnu produkciju.

U ime Hrvatskog Telekom, putem priopćenja, Richard John Brešković, direktor Sektora za marketing za privatne korisnike je izjavio: ”Zadovoljstvo je što mogu reći da se tradicionalna suradnja Pulskog filmskog festivala i Hrvatskog Telekoma nastavlja veći 17. godinu za redom. Pulski filmski festival prepoznat je kod domaćih i stranih ljubitelja filma kao ključan događaj u Hrvatskoj što najbolje svjedoči o kvaliteti kao i o važnosti ovog događaja za hrvatsku kinematografiju. Posebno mi je drago što mogu najaviti da ćemo i ove godine, prije svega vrlo dobrom suradnjom Festivala i Hrvatskog Telekoma, omogućiti nekoliko atraktivnih filmova ekskluzivno u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go platformi kako bismo barem djelić Festivala donijeli do ljubitelja filma u cijeloj Hrvatskoj te kako bi i oni koji ne mogu doći u Pulu također mogli uživati u festivalskim filmovima putem najbolje mreže gdje god se nalazili.“

Festival će po prvi puta posjetiti direktor filmskog odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum