PROGRAM INK-a u tjednu obilježavanja Dana Grada Pule, 30. obljetnice otvorenja obnovljene kazališne zgrade i Dana Europe

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula je u tjednu obilježavanja Dana Grada Pule, 30. obljetnice otvorenja obnovljene kazališne zgrade i Dana Europe pripremio bogat program koji započinje u nedjelju, 5. svibnja u 11 sati svečanošću povodom obilježavanja Dana Grada Pule i uručenja javnih priznanja. U 12.30 sati u Galeriji Vincent iz Kastva bit će otvorena izložba kazališne fotografije Alojza Orela u povodu 30. obljetnice otvorenja obnovljene kazališne zgrade. u 20 sati u Velikoj dvorani na programu je koncert nazvan Puli s ljubavlju na kojem će nastupati Meri Cetinić, Tedi Spalato i prijatelji.

U ponedjeljak, 6. svibnja u 20 sati na Maloj sceni će biti izvedena opera nastala u koprodukciji INK Pula i HNK u Varaždinu „Caccia lontana/Daleki lov“ Antonija Smareglije. Izvedba se održava u povodu 165. obljetnice rođenja i 90. godišnjice smrti skladatelja. Redatelj je Ozren Prohić, a u operi igraju: Stojan Matavulj, Ljubomir Kerekeš, Marlo Mrkša, Sunčana Zelenika Konjević, Filip Eldan, Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Antonija Torjanac, Jakov Jozić i Ognjen Milovanović.

„Riječ je o prvoj operi (diplomskom radu) iznimnog skladatelja Antonia Smareglie čije se djelo revalorizira na pravi način tek posljednjih  dvadesetak godina. Zanimljivo je da se radi o operi koja nije orkestrirana već se izvodi samo uz klavirsku pratnju. U djelcu “Daleki lov” poezija i glazba međusobno se natječu u ljupkosti, ukusu i eleganciji. Pjesnik Pozza i maestro Smareglia stvorili su iznimno simpatičnu stvarčicu. Stihovi su dobri, dobro složeni, te pretočeni u vedre slike. Glazba je tečna, melodična, a u isti čas prožeta harmonijom, bogato i ukusno popraćena orkestrom. Dijelovi se odlikuju određenom formom, te time što stoje na vlastitim nogama, s početkom, sredinom i krajem. Prizoru prethodi efektan orkestralni preludij lovačkoga stila: čini se poput Mendelssohna, ali u svakom slučaju imitacija je dobro napravljena i nije servilna”, piše Filippo Filippi. Operu će moći pogledati i učenici srednjih škola u u utorak, 7. svibnja u 13.30 sati kada je organizirana njihova posjeta.

Predstava „Voda“ Vladimira Nazora iz produkcije Drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka na programu je u srijedu, 8. svibnja u 20 sati. Redatelj i koreograf je Matija Ferlin. U predstavi igraju: Jelena Lopatić, Dean Krivačić,  Marija Tadić, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Ćelić i Aleksandar Cvjetković, a plesači su: Maria del Mar Hernandez, Ksenija Krutova, Hélias Tur Dorvault, Ricardo Campos Freire, Nika Lilek, Michele Pastorini i Ali Tabbouch.

„Priča „Voda” Vladimira Nazora, čija je radnja smještena u osamdesete godine devetnaestog stoljeća, u postupku, stilu i sadržaju, naizgled je jednostavno organizirana prozna cjelina. Žitelji jadranskog otoka prolaze kao zajednica kroz krizu suše i nedostatka pitke vode, a sve preko promatračke pozicije dječaka Vlade. Međutim, svakim novim i pomnijim čitanjem iza naizgled jednostavnog postupka otkriva se veliko literarno umijeće autora da formatom kratke priče otvori niz kompleksnih i slojevitih tema koje u konačnici kreiraju mrežu univerzalnih i duboko egzistencijalnih odnosa pojedinca i zajednice u trenutku krize“, piše u opisu priče.

U četvrtak, 9. svibnja u 20 sati povodom Dana Europe na programu je gostovanje plesne predstave „4 bolera“ Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka. Autori „4 bolera“ su Maurice Ravel, Frederic Chopin, Camille Saint-Saëns, Višeslav Laboš, a koreografi: Maša Kolar, Kristian Lever,Shota Inoue i Andonis Foniadakis.

„U sklopu ove iznimne baletne i plesne večeri u čak četiri dijela, riječki Balet izvest će ujedno suptilnu i senzualnu, hvaljenu koreografiju Maše Kolar, izvorno kreiranu za Balet HNK u Zagrebu. Njen „Bolero” predstavlja uporno, ustrajno i neumoljivo otkucavanje bitka zajednice. On je glazba upisana u kolektivnu svijest zapadne civilizacije. Minimaliziran, ali opsesivno repetitivan ritam individue poput kakve zaraze počinje širiti svoj hipnotički utjecaj na drugoga i druge do grupnoga, koje ga zrcali u ritmu kolektiva. Suživot s drugima kroz uzajamnost polagano prerasta u kompeticiju i raste do kolektivne ekstaze, pronalazeći razrješenje u svojevrsnome društvenom pročišćenju. Na glazbu najpoznatijeg, Ravelova „Bolera”, koreografirao je grčki koreograf Andonis Foniadakis, koji svoju karijeru gradi u najvećim kanadskim i europskim kazališnim kućama. Foniadakis dolazi u Rijeku kao jedan od najistaknutijih izvedbenih umjetnika programa Rijeke: Europske prijestolnice kulture 2020. Bolero pripada kanonskim glazbenim djelima 20. stoljeća, zbog čega je svim generacijama koreografa do naših dana bio izazov upustiti se s njime u dijalog. Nemoguće je ignorirati povijest u kojoj je bolero utjecao i oblikovao plesno-koreografski jezik, a svaka nova generacija konstruirala, u svojemu vremenu i svojemu kontekstu, drugačije viđenje te otvarala drugačiju perspektivu i otkrivala drugačiji smisao istoga, ovisno o tomu kako se tijekom vremena oblikovala umjetnička svijest“, piše u opisu predstave.

U subota, 11. svibnja u 20 sati na programu je završna večer 6. Dječjeg pjevačkog festivala Pula pjeva.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum