Solidan doprinos Belanovom opusu

Hrvatska filmska literatura odnedavno je bogatija za knjigu „Branko Belan – zaboravljeni klasik“, autora Nenada Polimca i Željka Ivanjeka, koju je objavila izdavačka kuća Profil.

U prvom dijelu knjige filmski kritičar Polimac bavi se Belanovim redateljskim doprinosima, a pritom posvećuje iznimno malo pozornosti njegovim cijenjenim dokumentarcima. Polimac se detaljnije bavi igranim filmom „Koncert“, kojega mnogi kritičari smatraju hrvatskim „Građaninom Kaneom“, što je prilično opravdano zbog vizualno-stilskih i narativnih postupaka kojima se Belan poslužio u tom filmu.

Najveću pozornost Polimac posvećuje filmu „Pod sumnjom“, s tematikom izdaje tijekom 2.svjetskog rata, koji je zapečatio Belanovu karijeru redatelja igranog filma, a naročito je zanimljiv detaljan opis kontroverzi oko tog filma i cenzuru koju je prošao. U drugom dijelu knjige književni kritičar Željko Ivanjek, Polimčev kolega iz „Jutarnjeg lista“, bavi se Belanovim književnim stvaralaštvom.

Zanimljivo je da se u knjizi ne obrađuju Belanove edukativne i publicističke aktivnosti, iako je po tome bio vrlo poznat i značajan u povijesti domaće kinematografije. Knjiga je nevelikog opsega, ali je korisna i solidnih dosega, ponajviše zbog toga što se bavi manje poznatim detaljima Belanovog rada.

 

E. L.

Leave a Reply


+ 7 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum