FoAM: „The overlooked and the unheard“ — performativno predavanje u Savičenti

Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta, organizira prvo od ukupno tri performativna predavanja u izvedbi gostujućih inozemnih i lokalnih umjetnika i umjetnica. Prvu izvedbu održat će u petak 28. lipnja, u 20.30 sati u Gradskoj loži Savičente umjetnički dvojac — Maja Kuzmanović i Nik Gaffney, suosnivači transdicsiplinarnog kolektiva FoAM. Kustosica programa je Branka Benčić.

FoAM-ov “lecture performance” u Gradskoj loži u Savičenti istražuje tihe, liminalne i često previđene odlike Istre. Događaj povezuje jedinstvene zvukove, slike, mirise i okuse regije koji se nalaze neposredno ispod horizonta pažnje, u nečujnim glasovima i teksturama istarskog ljeta. Ovaj imerzivan doživljaj nas poziva na povremeno usporavanje, da bi čuli nijeme dijaloge bića unutar, ispod i između buke ljudskih aktivnosti. Šuštanje borovih iglica na povjetarcu Maestrala. Nepokretne prisutnosti stijena, drveća i napuknutog cementa na izbetoniranim plažama. Prkosni rast mirisnih korova i lijeno gmizanje guštera. Miris rose pred zoru, cvrčanje kukaca na podnevnoj vrućini ili tajnoviti razgovori među noćnim stvorenjima. Kada si dopustimo da usporimo i slušamo, možemo otkriti mnoge oblike tišine u središtu oluje. Kada povremeno odstupimo od užurbanog ritma svakodnevnog života, možemo uzgajati tišinu tamo gdje je najpotrebnija. Usred stresnog dana, u dubini tuge ili u nelagodi sukoba. Pozivamo vas da nam se pridružite na osjetilnom slavlju nevidljivog, u druželjubivoj atmosferi s ljudskim i ne-ljudskim bićima koja prebivaju u istarskom ljetu.

Maja Kuzmanović i Nik Gaffney su suosnivači FoAM-a, transdisciplinarne mreže koja djeluje u međuprostorima između umjetnosti, znanosti, prirode i svakodnevnog života. Maja je transdisciplinarni umjetnik, futurist, dizajner doživljaja i facilitator grupnih procesa. Nik je tangencijalni generalist, dizajner, programer i sous-chef. Trenutno djeluju kao nomadski studio FoAM Earth, istražujući budućnost kao način za ponovno očaravanje sadašnjosti. Njihovi nedavni projekti odveli su ih od pustinja do prašuma, od komunalnih kuhinja do preuređenih oružarnica. Vođeni FoAM-ovim motom “kultivirajte svoje svjetove” oni stvaraju umjetničke radove kao prototipe budućnosti, stvaraju imerzivne doživljaje i eksperimentalne situacije, potiču razgovore i predlažu alternative. Od 2000-e godine FoAM-ovi radovi su izloženi širom svijeta, uključujući The Eden Project, Sonic Acts, Island Design Center, Victoria and Albert Museum, BOZAR, Vooruit, Bioart Society, Ars Electronica i Bijenalu arhitekture u Veneciji s projektom Ephemeral Garden.

Program je namijenjen svima i besplatan je. U sklopu projekta Nevidljiva Savičenta, Apoteka — prostor za suvremenu umjetnost provest će tri performativna predavanja (lecture performance), jednu privremenu i jednu stalnu umjetničku intervenciju u javnom prostoru Općine Svetvinčenat, te će organizirati nekoliko svjetlosnih intervencija u urbani okoliš s lokalnim umjetnicima.

Projekt Nevidljiva Savičenta, sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, provodi Općina Svetvinčenat u partnerstvu s udrugama civilnog društva: Šikuti Machine, Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, Mediteranski plesni centar (ZPA) i Povijesna udruga Kaštel. Ovaj sinergijski projekt lokalne samouprave i organizacija civilnog društva cilja ostvariti društvenu promjenu razvojem novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi usmjerenog prema održivom kulturnom razvoju Općine Svetvinčenat. Pozivajući se na koncept “prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” partneri osmišljavaju i provode umjetničke programe koji oplemenjuju i obogaćuju postojeće kulturne sadržaje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum