FreeZURA: predavanje Marijana Jelenića „Od ideje do tantijema“

Predavanje Marijana Jelenića naziva „Od ideje do tantijema“ bit će održano u četvrtak, 27. lipnja u 19 sati u prostoru Gradske radionice (Ljudevita Posavskog 10), a u sklopu Glazbene radionice projekta FreeZURA. Predavanje je otvoreno za sve građane.

Što su tantijemi? Što su izvođačka, a što autorska prava? Pjesma ili snimka?…. Neka su od pitanja na koja se u svom predavanju referira Marijan Jelenić, autor hit pjesama „Dio tebe“ i „Iznad oblaka“.

Marijan Jelenić – glazbenik, autor, ton majstor, producent, gitarist. Godine 1992. na albumu KUD Idijota “Glupost je neuništiva” snima harmoniku na dvije pjesme. Nakon toga pozivaju ga u grupu Gustaph y njegovi dobri duhovi te snima njihove prve pjesme na čakavskom narječju “Kega si sanjala”, “Debeli misec”… S Gabrijelom Galant 1993. godine osniva grupu Nola za čije je pjesme napisao sve stihove i glazbu. Autor je glazbe za kazališne predstave, radijske i TV jinglove i špice te različite audio i video produkcije. Od 2011. član je i etno skupine Veja. Deset je puta nominiran za nagradu Porin, a osvojio je onaj za pjesmu godine “Iznad oblaka” grupe Nola te kao jedan od producenata na etno albumu Brune Krajcara “Istraditional”. Uz zadnji album Nole “Negdje između” producirao je albume: FOB “Provincija uzvraća udarac”, sva dosadašnja izdanja pulske grupe NLV, Veja “Dolina mlinova”, album “Sloboda” Nine Romić… Od 2014. godine redovni je član Hrvatskog društva skladatelja.

U suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari, Savez udruga Rojca započeo je s provedbom projekta FreeZURA – Slobodna zajednica umjetnika u razvoju (www.freezura.eu). Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina u sklopu kojih se održavaju otvorena predavanja za sve zainteresirane. Glazbenu radionicu vodi Vanja Sinošić.

Ciljevi projekta su razvoj specifičnih kreativnih praksi mladih i kreiranje sustava podrške kako bi se osnažile praktične i socijalne kompetencije te postigla veća društvena uključenost. Ciljevi će se ostvariti besplatnim edukacijskim radionicama i mobilnom aplikacijom u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Kreativne edukacijske radionice projekta uključuju glazbenu radionicu, radionicu kreativnog pisanja i nakladništva, radionicu stripa i ilustracije, radionicu suvremenog plesa i likovnu radionica izrade murala.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum