Motovunska jubilarna nagrada Živku Zalaru

Za otprilike mjesec dana počinje Motovun Film Festival, na kojemu će se i ove godine dodijeliti nagrada zaslužnom stvaratelju u hrvatskoj kinematografiji povodom jubilarnih 50 godina rada.

Ovogodišnji dobitnik je cijenjeni snimatelj Živko Zalar, koji je studirao kameru na visokoj filmskoj školi FAMU u Pragu, što je utjecalo na buduću suradnju s redateljima koji su također bili praški studenti (Rajko Grlić, Srđan Karanović, Goran Marković). Zapažena je njegova suradnja s Grlićem u filmovima „Kud puklo da puklo“ i „Bravo maestro“, Karanoviću je snimio filmove „Nešto između“ i „Miris poljskog cvijeća“ te seriju „Grlom u jagode“, dok je s Markovićem radio na filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“ i „Već viđeno“.

Osim s ovom trojicom, Zalar je radio i s drugim sjajnim redateljima poput Kreše Golika i Fadila Hadžića, a među mlađim autorima naročito mu je omiljen Vinko Brešan. Njemu je snimio poznate komedije „Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Maršal“, kao i tjeskobnu dramu ratne tematike „Svjedoci“.

 

E. L.

Leave a Reply


1 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum