Predstavljanje romana „Proslava“ Damira Karakaša u klubu-knjižari Giardini 2

Duhovit, šarmantan i svestrani umjetnik Damir Karakaš svoju je najnoviju uspješnicu, roman „Proslava“, predstavio 6. lipnja u prepunom pulskom Klubu-knjižari Giardini 2.

„Proslava“ je u samo dva mjeseca prodana u 2.000 primjeraka i već je doživjela svoje drugo izdanje koje se također vrtoglavo brzo prodaje. Karakaš ne skriva zadovoljstvo time no napominje da prilikom pisanja romana ne razmišlja o njegovom uspjehu i prodaji. „Pisanje je za mene esencijalno, nešto sudbinski. Kad me pitaju da li pišem, ja odgovaram da radim. Naime, za mene je rad odlazak među ljude, razgovori, šetnja šumom, osluškivanje, ne nužno samo pisanje…“, veli Karakaš.

Uz pisanje vrlo je vješt i u crtanju karikatura i sviranju harmonike čime je i započeo promociju u Puli. Uz pisanje romana, Karakaš piše i za kazalište, a svojedobno se okušao i u novinarstvu.

Iz rodne Like otišao je živjeti u Split, pa u Francusku, prvo Bordeaux pa u Pariz u kojem je živio punih sedam godina. U Bordeauxu je uglavnom svirao na ulici i već imao svoju publiku, a u Parizu je crtao karikature. Prepun je anegdota i iskustva koje, dakako, velikim djelom pretače u knjige. Ne bi li pokazao koliko brzo i vješto može nacrtati karikaturu, u Klubu knjižara nacrtao je jednog od posjetitelja, novinara Zorana Angeleskog. Pokazalo se, doista uspješno.

Jedna od brojnih anegdota iz njegova života u Francuskoj je ona kada je po dolasku ondje, ne znajući jezik, naučio reći da je iz Hrvatske iz koje potječe kravata. Svi su ga na to tapšali po leđima i čestitali mu misleći da ju je on izumio. Za Pariz kaže da je svijet u malom.

Novim romanom Karakaš se vraća smeđu sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, putovanje na kojemu pak kao da sve stoji.

Pisao ga je gotovo šest godina i to djelom u samostanu na Rabu. Naime, dobio je stipendiju Rijeke kao prijestolnice kulture. „Pisao sam ga na staroj pisaćoj mašini jer volim vidjeti slovo otisnuto na papiru. No, mislim da sam tim zvukom izluđivao žitelje samostana“, ispričao je.

Roman „Proslava“ prati i svojevrsni skandal. Njegovi Ličani uvrijeđeni detaljem iz knjige, doslovno su mu zabranili dolazak u rodni kraj. „Tamo nisam išao čak ni za Uskrs, sa svojom obitelji. Oni su prilikom neke promocije knjige na televiziji čuli za jedan detalj koji ih je jako pogodio, a riječ je o fikciji. Naime, pišem o siromašnoj obitelji koja je živjela prije 100 godina i kako zimi ne bi izlazili vani obavljati nuždu, zbog hladnoće i vukova koji noću kruže oko kuća, to su radili u loncu. Taj isti lonac drugi bi dan oprali, iskuhali i koristili za kuhanje. Moje je Ličane to jako pogodilo jer je ispalo da i oni danas tako žive“, priča Karakaš.

I sam je, veli, odrastao bez četkice za zube i toalet papira. To je tada, na selu pod ličkim brdima, bilo sasvim normalno. „Nikad nismo prali ni ruke, ni zube i svi smo bili zdravi“, kaže Karakaš.

Brojni su ga okupljeni pozdravili toplim pljeskom i u redu čekali na posvetu u knjizi uz koju je svakome nešto i nacrtao.

I roman „Proslava“, kao i „Kino Lika“ doživjet će svoju ekranizaciju, no detalje Karakaš još ne otkriva. Otkrio je, pak da već piše novi roman koji će, s obzirom da svaki piše oko pet godina, možda biti i posljednji.

Tekst i fotografije Paola ALBERTINI

Leave a Reply


8 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum