Tamara Obrovac predstavila album „TransAdriaticum“ u Klubu-knjižari Giardini 2

U punom pulskom Klubu-knjižari Giardini 2, Tamara Obrovac je u četvrtak, 27. lipnja predstavila svoj novi album „TransAdriaticum“. Ugodan, opušten i duhovit razgovor s Tamarom Obrovac o njezinom novom dvanaestom autorskom CD-u, glazbenoj karijeri, ali i ostalim talentima ove iznimne umjetnice vodila je Magdalena Vodopija.

“Velika mi je čast da sam ovdje i da ovo mjesto postoji, ja sam inicirala svoj dolazak ovdje”, napomenula je Tamara dodavši kako je Klub–knjižara Giardini 2 dokaz da se cijeni rad istarskih umjetnika. Valja napomenuti da je Klub Giardini 2 jedino mjesto u Istri u kojem se može kupiti CD „TransAdriaticum“.

Vodopija je u razgovoru istaknula da Tamaru poznaje od svoje 13. godine te da je njeno porijeklo itekako utjecalo na njen rad. “Tamara je oduvijek bila čudna djevojka s Verude. Odrasla je u vili Matilda i kao kćer velikog slikara Ivana Obrovca nije ni čudo da ima osjećaj za istarske priče”, ispričala je Vodopija.

Rekla je kako Tamara pripada generaciji natprosječnih, no ona se i tu isticala. “Izvrsna je u mnogočemu, pisanju, skladanju, sviranju flaute, režiranju…”, smatra Vodopija. Oduvijek je bila neobuzdane prirode i imala veliku posvećenost. Govoreći o svome gradu rekla je da je Pula oduvijek bila slijepo crijevo, ali i da Puležanima oduvijek fali identitet. Njen 12. album je ovog lipnja izašao u nakladi Alessa Recordsa. Tamara je u 22 godine rada izdala čak 24 CD-a. Osvrnula se na to: “Jednostavno me nešto goni iznutra, moram raditi”.

Na novom albumu joj se pridružio njezin novi TransAdriatic kvartet kojeg čine izvanserijski hrvatski bubnjar Krunoslav Levačić te dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist i violončelist Salvatore Maiore.

Skupina interpretira izvorne skladbe Tamare Obrovac, pjesme koje su ukorijenjene u njezinoj istarskoj domovini – njezinim ljudima, zemlji i legendama i zajedno donose jedinstveni glazbeni projekt drugačije glazbene estetike koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba i intimističkog prizvuka.

Omot CD-a kao i pet prethodnik dizajnirao je, po predlošku slike Ivana Obrovca, multimedijalni umjetnik Matija Debeljuh. Kako je ispričao, on i Tamara upoznali su se prije deset godina na jednom ex temporu i došli na ideju o suradnji. Osjećao je strahopoštovanje s obzirom na to da se radi o tako velikim umjetnicima, Tamari i Ivanu Obrovcu te njegovim djelima, ali onda je krenuo po principu „uzmi i radi što hoćeš, ali pazi“. Prvo je poslušao glazbu, otišao u atelje Obrovca i odabrao sliku koja po njegovu sudu odgovara glazbi i obradio je. Napomenuo je kako uvijek ima dobar materijal za rad. I Tamara je izrazila zadovoljstvo uspješnom suradnjom žalosno konstatiravši da joj je žao da njen tata nije doživio da vidi njihov rezultat rada na novom CD-u.

Okupljeni su imali priliku čuti nekoliko impresivnih skladbi s novog CD-a te dobiti autogram autorice.

Tekst Paola ALBERTINI

Fotografije Manuel ANGELINI

Leave a Reply


6 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum