Turska – Zemlja Prijatelj 66. Pulskog filmskog festivala

U suradnji s veleposlanstvima i kulturnim centrima, Pulski filmski festival niz godina realizira dio Međunarodnog programa pod programskim nazivnikom Zemlja Prijatelj. Ove je godine ostvarena suradnja s Turskom a predstaviti će se šest suvremenih naslova.

„Filozof iz štale“ (r. M. C. Sacinti) komedija je o zanesenjaku koji gradski život zamijeni seoskim, no kojemu uskoro stiže ponuda za prodaju zemlje. U humornom tonu je i „Ne pričaj dok se ne udaš“ (r. Kivanc Baruonu) u kojemu tradicionalna obitelj vrši pritisak na udaju mlade žene koja živi s roditeljima. Nagrađivani film „Pšenica“ (r. S. Kaplangolu) postapokaliptični je prikaz društva podijeljenog na gradske i poljodjelske zone u kojemu nepodobni imigranti pate od suše i epidemija. „Plavi bicikl“ (r. U. Koreken) obiteljska je drama o dječaku koji štedi da bi kupio bicikl no koji je spreman odreći se svog sna kako bi pomogao djevojčici u nevolji. Drama „Riba“ (r. D. Zaim) priča je o ribaru u potrazi za ljekovitom vrstom ribe kako bi pomogao bolesnoj kćerki. „Ne pričaj mi priče“ (r. B. Aksak) romantična je komedija o sramežljivom vozaču mini busa čiji će se život promijeniti kad upozna bajkovitu djevojku.

U programu kratkih međunarodnih filmova prikazati će se pet hrvatskih premijera. Španjolski „Suc de síndria“ (r. I. Moray) o paru koji na godišnjem odmoru preispituje svoju seksualnost, norveški „Virgins4lyfe“ (r. T. Hvistendahl) u kojemu dvije četrnaestogodišnjakinje namjeravaju izgubiti nevinost prije kraja školske godine, francuski „L’échappée“ (r. L. Martinoni) o ženi koja se nakon teške operacije zaljubljuje u svog kirurga. Švicarski „Empreintes“ (r. J. Gordon) o karizmatičnom muškarcu koji nakon nekoliko pića poziva na vožnju tri tinejdžera koje je netom upoznao i španjolski „Una noche con Juan Diego Botto“ (r. T. Bellón) o ženi koja dvadeset godina sanja o slavnom muškarcu dok on sanja o pravednijem svijetu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum