Ususret 14. Rovinjskoj regati

Za štovatelje mora te ljubitelje jedrenja i tradicijskih barki Rovinj 16. lipnja ponovo postaje nezaobilazno odredište koje će, 14. izdanjem Rovinjske regate plovila s oglavnim i latinskim jedrom, pokazati svu ljepotu i vrijednost maritimne baštine

Ekomuzej Batana i udruga Kuća o batani te Jedriličarski klub Maestral u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rovinja i udruženjem Vela al terzo iz Venecije, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja u Rovinjskom akvatoriju organiziraju Regatu plovila s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila koja će se odvijati u nedjelju 16. lipnja s početkom u 11 sati. Regata se održava u sklopu EU projekta Arca Adriatica namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine. Jedna od novosti ovogodišnje regate je i to što se Ekomuzej Batana, u suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra, još više okreće ekologiji i održivosti pa će u sklopu zajedničkog projekta “Wind of change” za koji je osmišljen prepoznatljiv logotip realizirati niz aktivnosti poput upotrebe isključivo biokompostabilnih eko čaša, tanjura i pribora za jelo na ovogodišnjoj Regati.

Toplom dobrodošlicom učesnicima neslužbeni dio programa započet će već tijekom subote, 15. lipnja prezentacijom projekta “Legende svjetla” odnosno istoimene knjige i filma koji donose fascinantnu priču o jadranskim svjetionicima. Svjetionike na našoj obali i otocima, u Ekomuzeju Batana, u 18:30, predstavit će voditelj projekta i glavni urednik portala Morski.hr Jurica Gašpar. Sve dojmove o prošlim regatama te očekivanja povodom nove učesnici će moći razmijeniti tijekom večere i zabavno-kulturnog programa koji za njih započinje od 19.30 sati u “Malom škveru” ispred Ekomuzeja Batana. Poseban događaj subotnje večeri bit će povorka batana u 21.30 sati što će biti pravi uvod u nedjeljnu feštu od mora i tradicije.

„Dan održavanja Rovinjske regate jedan je od najvažnijih dana u životu grada Rovinja, prepun događanja, uzbuđenja i lijepih prizora kako za sudionike Regate tako i za promatrače. I ova će Regata započeti u 9.30 sati gdje će se na sastanku u ACI Marini okupiti svi sudionici s barkama i preuzeti svoje lunch pakete. Start je predviđen za 11 sati, a jedra prijavljenih barki ukrašavat će Rovinjski akvatorij do 14 sati.

Dok će se ekipe iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije pripremati za što bolji uspjeh na uvijek atraktivnoj i prestižnoj Rovinjskoj regati, mališani će na Velikom molu zabavu potražiti na radionici “Otisci mora”. Radionica je namijenjena djeci od 8 do 12 godina, no i svi drugi uzrasti su dobrodošli. Trajat će od 10 do 11 sati, a voditeljica radionice Sabina Damiani koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala djeci će pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) pomoću kojih će veselo jedriti kroz more zabavnih trenutaka. Za radionicu je potrebna prijava na e-mail adresu: tanja.ranic@gmail.com.

Najsvečaniji trenutak odnosno dodjela nagrada pobjednicima 14. Rovinjske regate te uvijek nezaboravno druženje svih ljubitelja barki i mora održat će se na Velikom molu u 16 sati.

Organizatori napominju da pravo sudjelovanja na Regati imaju tradicionalne drvene jedrilice s jedrom na 1/3 (oglavno jedro; vela al terzo) i latinskim jedrom. Plovila će se natjecati u kategorijama (grupama): batane, mali gucevi, 4,99 m, veliki gucevi, pasare; gajete male, gajete velike i leuti, barke tipa “Topo” – mali, barke tipa “Topo” – veliki i cat.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum