Bez domaćih premijera

66. PULA – 2. I 3. DAN

Nakon burnih reakcija koje je prouzročio Vrdoljakov „General“, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, sljedeće dvije večeri 66. Pule nisu bile toliko dramatične što se tiče hrvatske kinematografije.

Osim što kontroverznom Vrdoljaku malo tko može parirati u privlačenju pažnje, razlog je i u tome što hrvatski filmovi 2. i 3. dana festivala nisu bili premijere, čak ni za pulsku publiku. Udarne termine u nedjelju i ponedjeljak dobile su već viđene političke satire „Koja je ovo država“ (redatelj Vinko Brešan) i „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ (redatelj Predrag Ličina), koji ujedno koketira sa žanrom horora i trash filma.

Već viđen je i novi film Bobe Jelčića „Sam samcat“, o nastojanjima razvedenog oca (Rakan Rushaidat) da se izbori za vlastito dijete, koji svojim minimalističkim pristupom dojmljivije opisuje suvremeno hrvatsko društvo od Brešana i Ličine. Najbolji film s kojim Hrvatska ima veze prikazan tijekom posljednja dva dana je slovensko-hrvatsko-srpska koprodukcija „Izbrisana“.

Slovenski redatelj Miha Mazzini, poznat kao pisac, scenarist i redatelj kratkih filmova, pozabavio se u svojem dugometražnom prvijencu slučajem iz 1992. godine, kada su slovenske vlasti doslovce izbrisale iz evidencije nekoliko desetaka tisuća državljana koji su rođeni u drugim republikama bivše Jugoslavije. Novopečena majka Ana (Judita Franković) suočava se s tim problemom u trenutku kad s djetetom namjerava napustiti rodilište, a ostatak filma pratimo njezino grozničavo nastojanje da pokušava razriješiti svoju kafkijansku noćnu moru.

Iako dugometražni debitant, redatelj Mazzini vrlo je iskusan u filmskom i općeživotnom smislu, što se u filmu itekako primjećuje. Judita Franković uobičajeno je dojmljiva u ulozi majke koja se grčevito bori za svoju obitelj, što je naročito bitno u ovakvoj vrsti priče koja gotovo u potpunosti ovisi o glavnoj glumici. „Izbrisana“ nije samo film koji podsjeća na jednu sramotnu epizodu novije slovenske povijesti, nego funkcionira i kao univerzalna priča o nemoći pojedinca u srazu s beskrupuloznim sustavom.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 4 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum