„General“ Antuna Vrdoljaka otvorio 66. Pulski filmski festival

Pulski filmski festival doživio je i svoje 66. izdanje, a svečanost otvaranja održana u subotu, 13. srpnja u pulskom amfiteatru protekla je frenetično i konfuzno zbog razloga koji sa slavljenjem filmske umjetnosti baš i nema puno poveznica.

Genijalnom odlukom umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića – zbog čijeg su ponovnog imenovanja na tu funkciju redatelji i kritičari digli ruke od festivala, a s njima i nagrade koje dijele – film kojem je pipala čast da otvori 66. Pulu bio je „General“ Antuna Vrdoljaka koji je, sudeći po reakcijama kritike, neuspjeli biografski uradak o Anti Gotovini snimljen u žanru domoljubne fantastike. Upravo je taj državotvorni film snimljen s 22 milijuna kuna poreznih obveznika i HRT-ovih pretplatnika bio neodoljiv mamac za političku elitu koja je tu svečanost filma odlučila pretvoriti u ceremoniju sakupljanja poena u redovima hrvatskog biračkog korpusa junačko-desne orijentacije.

Predsjednički izbori nam kucaju na vrata, a sadašnja vršiteljica te dužnosti Kolinda Grabar-Kitarović odlučila ih je u potpunosti odvaliti emotivnim i nostalgičnim govorom o „našem Tončiju“, herojstvu naslovnog generala i domovinskom ratu. Prisjetivši se pritom i gdje se nalazi pohvalila je i brojne Istrane koji su u njemu sudjelovali (glas je glas pa makar i došao iz Istre) i krenula govoriti o važnosti filma kojeg svi na svijetu trebaju pogledati neovisno o njegovoj kvaliteti. Ili je ta kvaliteta neosporna zbog tematike koju film obrađuje – nije bilo jasno, a ni bitno. Predsjedničin faux pass je tim veći što je na samom otvaranju festivala jasno i glasno favorizirala samo jedan od filmova koji se natječu za prestižne Zlatne Arene i time dala do znanja da joj do fair playa, čak i kad je festivalska konkurencija u pitanju, nije nimalo stalo.

Pozitivna strana njenog otvaranja festivala jest smanjenje broja ostalih govornika, pa se na binu nisu popeli ni ministrica kulture, ni gradonačelnik Pule, ni njegova zamjenica. Ravnateljica festivala Gordana Restović svoje je izlaganje svela na minimum i pohvalila i pozdravila sve filmaše čiji bi rad tijekom festivala trebao biti u prvom planu, a brz je bio i Gracijano Kešac koji je primio nagradu Marijan Rotar u ime Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, domaćina brojnih festivalskih programa od legendarnog MAFAF-a do popratnog Europolis-meridijana.

Na sam početak svečanosti čekalo se zbog vječno istog razloga koji se zove HRT-ov prijenos u živo koji je kasnio standardnih i akademskih 15 minuta. Taman kad je publika pomislila da se krenulo s radom na platnu ih je dočekala snimka HRT-ove voditeljice koja je na crvenom (čitaj teleoperaterski ružičastom) tepihu pola sata ranije uzimala izjave glavnih „faca“ filma: Vrdoljaka, Višnjića, Filipovića, Bitorajca, jednog od Navojeca, Perića, Janjićke, ali i nezaobilazne predsjednice. Tek nakon tog nepotrebnog mučenja su se na binu popele sestre Husar čija je zadaća bila otpjevati himnu na koju svi ustaju i onu tijekom koje se mnogi sjednu i gledaju naokolo ne razumjevši zašto su neki još uvijek na nogama.

Nakon predsjedničinog govora podignuta je i zastava festivala i krenula je tradicija ubijanja ptičica dosadnim i predvidljivim vatrometom koji se iz Arene jedva nazire i koji je ove godine obilovao zlatnim, valjda skupljim raketama uvaženim gostima u čast. Taman kad su ptice umrle pucketajući publika je pomislila da će krenuti dugo očekivani film, no prevarila se jer se na binu opet popeo voditeljski dvojac da ih ponovo podsjeti, ako im je to kojim slučajem promaklo, koji će film te večeri gledati. Publici je naravno prekipjelo pa je počela negodovati, bučati i zviždati stoga su voditelji požurili s poslom i pobjegli s bine podvijena repa. Svjetlo se ugasilo i upalio se „General“, a o kakvom je filmu riječ pročitajte u kritici našeg suradnika Elvisa Lenića koji je film pogledao za vas do samog kraja.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


7 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum