Izložba GORANA TRBULJAKA “SLIKARSTVO (45 GODINA NESLIKANJA)” u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

Samostalna izložba Gorana Trbuljaka „Slikarstvo (45 godina neslikanja)“ bit će otvorena u ponedjeljak, 15. srpnja u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Na izložbi će biti postavljeno sedamdeset radova iz slikarskog opusa Gorana Trbuljaka, a prikazivati će se njegov animirani film „3+3=7“ iz 2014. godine u produkciji 3D, 2D animatori iz Zagreba, te dokumentarni film „Suvremenici: Goran Trbuljak“ iz 2018. godine u režiji Ane Marije Habjan, a u produkciji HRT-a.

„ …U zagrebačkom Dežmanovu prolazu 1970-ih bio je dućan u kojemu je platno bilo u izlogu. Ondje bih dolazio svake nedjelje i slikao po staklu. U ponedjeljak bi došao vlasnik dućana i skidao tu moju boju. Onda bih ga pitao što je to, a on bi mi rekao da neki idiot tako to radi svake nedjelje. Nazvao sam to Nedjeljno slikarstvo…“

„Ova mala anegdota Gorana Trbuljaka, jednog od najznačajnijih protagonista Hrvatske suvremene umjetnosti, prilično ilustrativno i jasno govori o njegovim stavovima i djelovanju koje potiče iz konceptualne umjetnosti, ali i o samom karakteru ovog specifičnog, slojevitog, duhovitog i svestranog umjetnika. Permanentno propitivanje muzejsko – galerijskog sustava, uloga i pozicija umjetnika i umjetnosti u kontekstu i percepciji suvremenog društva, odnos pojedinca prema umjetnosti, uloga kolekcionara i tržišta te razmišljanje o nastanku i poslanju umjetničkog djela, primarni su interesi Trbuljakovog vizualnog izričaja. Takve je stavove jasno iskazao već svojim prvim izložbama; 1971. godine u Galeriji Studentskog centra na kojoj je jedini eksponat bio plakat s njegovom fotografijom i tekstom: Ne želim pokazati ništa novo i originalno, te dvije godine kasnije izložbom u Galeriji suvremene umjetnosti gdje je bio izložen plakat s fotografijom pročelja galerije s tekstom: Činjenica da je nekom dana mogućnost da napravi izložbu važnija je od onog što će na toj izložbi biti pokazano. Trbuljak nije umjetnik koji poseže za klasičnim umjetničkim disciplinama, kao što i nije podložan uvriježenim umjetničkim, pa i društvenim konvencijama jer u njega je ideja ono što oblikuje i definira konačnu provedbu i izvedbu umjetničkog rada. Premda od završetka Akademije nije slikao, bavio se slikarstvom na svoj specifičan, metafizički način, gdje se inverzivnim postupcima i superponiranjem strukturalnih i kolorističkih elemenata približio samoj esenciji značenja pojma slike. Trbuljak boju trlja u staklo, ulijeva je kroz rupe kutija i kovčega na platno koje se u njima nalazi, slika sa stražnje strane ili pomiče štafelaj koji preuzima ulogu slikareve ruke, odnosno slikarske geste. Iako je jasno da se radi o složenom i slojevitom propitivanju i istraživanju slikarskog metijea, dodatnu auru tim slikama – objektima priskrbljuje autorova urođena duhovitost, samokritičnost i autosarkazam koji proizlaze iz njegova odabira uloge umjetnika kojoj je od samog finalnog artefakta važnija kreativna komunikacija i potenciranje apsurda kao umjetničkog čina“, piše kustos izložbe Mladen Lučić u katalogu izložbe.

Izložba je uvrštena u popratni program 66. Pula film festivala, a realizirana uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum