Izložba „Hanakam & Schuller: Grbovlje i znamenje“ u novigradskoj galeriji Rigo

Izložba „Hanakam & Schuller: Grbovlje i znamenje“ bit će otvorena u četvrtak, 18. srpnja u 21 sat u novigradskoj galeriji Rigo.

„”Znamenje i grbovlje” serija je eksperimentalne heraldike i amblematike autora Markusa Hanakama i Roswithe Schuller. Ovaj umjetnički dvojac istarsku heraldiku je počeo istraživati tijekom umjetničkog boravka u sklopu programa AiR Kuberton 2017., u organizaciji Muzeja Lapidarium i Krinzinger Projekte iz Beča. Pretvarajući sustavno uređivanje društvenih odnosa i odnosa moći u heraldiku, njihova izložba predstavlja estetsku tehniku koja donosi semiologiju postkapitalističke psihologije i kritički se osvrće na umijeće iluzije. Izložbu prati knjiga koja je nastala kao nastavak istraživanja, kao dijalog između umjetnika, autora i kustosice.

„Brojni umjetnički radovi dvojca Hanakam & Schuller, koji žive i rade u Beču, fluidne su naravi, mijenjaju svoj izvanjski oblik da bi se potom ponovno pojavili u raznorodnim kontekstima. Umjetnici i istraživači, Markus Hanakam i Roswitha Schuller mijenjaju pravila likovne umjetnosti i prilagođavaju ih vlastitim potrebama, stvarajući nesvakidašnje kompozicije i gradeći nove svjetove kroz video radove i predmete. Bave se i primijenjenom umjetnošću. Njihove radove izlagali su Haus der Kulturender Welt iz Berlina, Centar za umjetnost i tehnologiju Eyebaum iz New Yorka, Palais de Tokyo iz Pariza, Muzej suvremene kulture “Garage” iz Moskve, MAK iz Beča, Centar za umjetnost i arhitekturu MAK iz Los Angelesa te Nacionalni centar za umjetnost iz Tokija“, navode organizatori.

Knjiga i izložba omogućene su zahvaljujući financijskoj potpori Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Land Kärnten Kultur, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Novigrada.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 5 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum