Izložba „Prorezi“ Đanija Celije u Umagu

Otvorenje izložbe „Prorezi“ pulskog fotografa Đanija Celije bit će održano u petak, 5. srpnja u 21 sat u MMC galeriji Grada Umaga.

 „Od najranijih kreativnih početaka 1990., pulski fotograf Đani Celija pokazuje zanimanje za ljudsko tijelo. Najčešće je bila riječ o ženskim aktovima naglašene putenosti, senzualnosti, reljefnosti i geo-grafike inkarnata, smještenim u velike formate i uvijek u crno-bijelim odnosima. Od 2013. godine nadalje, s vremenskim cezurama koje su ga odvodile prema nekim drugim atraktorima, temama i motivima, pa ponovo tekuće godine, Celija se bavi serijom crno-bijelih fotografija koje je nazvao Prorezi. Opet se radi o aktovima, muškim i ženskim, samostalnim ili postavljenim u međusobni odnos u zajedničkom prostoru koji dijeli prozirna najlonska folija. Prema riječima autora, folija označava i određuje ono ”ispred” i ono ”iza” (folije), a što metaforički možemo pojmiti kao dihotomijske odnose privatnog i javnog, preljuba i vjernosti, smirenog lijepog i agresivnog ružnog, moralnog i nemoralnog – u krajnjoj liniji. Prorezi na folijama oblika su vulve ili rane, pa svako prodiranje dijelova tijela iz jednog prostora u drugi možemo doživjeti i/ili percipirati i kao rađanje novih situacija, odnosa i dinamike komuniciranja bilo koje vrste“, piše kustos izložbe Berislav Valušek.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 3 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum