Nevrijeme i pobjednici

Zadnjih dana Motovun Film Festivala bilo je dosta iznenađenja, ne samo filmskih, nego i meteoroloških.

Tako je u petak navečer vjetar zaustavio projekciju filma „Kombi Sloboda“ (redatelj Kirill Mikhanovsky), budući da je postojala opasnost od izvlačenja ekrana iz okvira, a film je doista bio izvrstan do trenutka prekida. Riječ je o doživljajima mladog ruskog imigranta u Americi (redatelj filma imao je sličnu životnu sudbinu) koji su obrađeni redateljskim stilom tipičnim za američki nezavisni film, ali uz prisustvo dojmljivog slavenskog ugođaja. „Kombi Sloboda“ je nenametljiv filmić u kojemu su životni problemi u emigraciji i nostalgija za domovinom ublaženi toplim humorom.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ (redateljica Dana Budisavljević), koji je ovjenčan najvažnijim nagradama netom završene Pule, imao je više sreće s vremenom, ali zato je Andrej Korovljev morao pričekati s prikazivanjem svojeg dokumentarca „Tusta“ dok se vrijeme ne smiri. Njegov dugometražni portret Branka Črnca – Tuste, pokojne pulske punk ikone i frontmena grupe KUD Idijoti, polučio je veliko zanimanje festivalske publike i čak dvije projekcije.

Zadnjeg dana festivala proglašeni su i ovogodišnji pobjednici. Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je islandski film „Bijeli, bijeli dan“, redatelja Hlynura Pálmasona, koji kombinirajući elemente psihološke drame i trilera govori o šefu policije u zabačenom gradiću i njegovoj borbi s vlastitim demonima. Nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio je „Bog postoji, njeno ime je Petrunija“, makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, dok je najbolji kratki film iranska „Tetovaža“.

Tako je priveden kraju i ovogodišnji festival, koji organizatori smatraju jednim od programski najkvalitetnijih, iako bi se o tome dalo raspravljati. No jedno je sigurno – i ovogodišnje izdanje dalo je dovoljno razloga za odlazak na motovunsko brdo.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum