Otvoren Shpeena DOX u Labinu

Peto izdanje festivala dokumentarnog filma Shpeena DOX otvoreno je u ćetvrtak, 18. srpnja u Labinu. Umjesto službenog govora, festivalski tim je snimio kratki dokumentarni film u kojem su se osvrnuli na ovih pet godina, te tako pozdravili svoju publiku pozvavši ih na uživanje u večeri.

Tema ovogodišnjeg festivala je upravo suradnja, a ovogodišnje izdanje donijelo je još više partnerstva i povezivanja nego prijašnjih godina. Zahvaljujući navedenoj suradnji, kreiran je bogat festivalski program. Večer otvaranja započela je prikazivanjem višestruko nagrađivanog hrvatskog filma “Srbenka” Nebojše Slijepčevića koji je osigurala udruga Alfa Albona. Nakon njega, uz potporu Mediteranskog kiparskog simpozija, prikazan je češki film “King skate”, redatelja Simona Safráneka.

Druga večer festivala započinje u 20.30 sati otvorenjem izložbe pulskog ilustratora Predraga Spasojevića u Gradskoj Galeriji Labin. U 21.30 program se seli na špinu, gdje publiku očekuje projekcija biografskog filma o ovom umjetniku naziva “Mapa puna snova”. Večer će zatvoriti prava glazbena poslastica – koncert Elis Lovrić.

Subotu, posljednju večer festivala otvora dokumentarni film Mladena Đakovića- Mlaggia naziva “Gdje si bio četrdeset četvrte?” . Taj četrdeset minutni kratki film koji donosi nevjerojatan entuzijazam tridesetak zaljubljenika u povijest i događaje koji su se odigrali krajem Drugog svjetskog rata, progovara o činjenici da se ne bismo smjeli prestali igrati iako smo i odrasli. Zanimljivo je napomenuti kako su na filmu radili momci iz labinske audio/vizualne tvrtke Level 52 koji su uz redatelja ustupili film za projekciju. Nakon ovog, uslijedit će četiri filma po izboru Zvonimira Jurića, prodekana za nastavu i studente filmskih studija Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Uz suradnju s Akademijom, Shpeena DOX će prikazati četiri studentska filma: “Majči” Josipa Lukića, “Žene, žene, žene” Nikice Zdunića, “Doma za Božić” Tomislava Božića te “Kika” Mirne Zgrabljić. Večer, ali i festival će u subotu zatvoriti kratki segment Film s nogu koji će prikazati ukupno tri kratka filma: trominutni film “Nonoy i čudovište iz mora” kojeg je ustupio WWF, šestminutni film “Stakleni čovjek” kojeg je ustupio redatelj Daniel Šuljić te animirani film “Manivald” kojeg je ustupio Adriatic animation.

Kao i proteklih godina, sav sadržaj festivala je besplatan za posjetitelje. Projekcije svakog dana počinju u 21.30 sati. Svi filmovi imaju engleske titlove. Kompletan sadržaj festivala možete provjeriti na službenoj web stranici www.shpeenadox.com. U slučaju kiše projekcije će se održati u Kinu Labin. Festival Shpeena DOX dio je manifestacije Labin Art Republika.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum