“Prorezi” – fotografska izložba Đanija Celije u Umagu

U prostoru MMC galerije Grada Umaga otvorena je u petak 5. srpnja iznimna izložba nazvana “Prorezi” Ovoga je puta riječ o fotografijama čijeg je autora, pulskog fotografa Đanija Celiju, posjetiteljima predstavila savjetnica za kulturna događanja i manifestacije ustanove Festum Sanja Benčić, a kustos Borislav Valušek nije mogao biti prisutan otvaranju.

Izloženo je ukupno 11 fotografskih radova velikog formata u crno bijeloj tehnici, a motivi su aktovi muškaraca, žena koji su skriveni iza folija poluprozirnog najlona, kroz koji izviru odnosno probijaju obično njihove ruke, naizgled sa željom da komuniciraju s publikom, odnosno svijetom. Fotografije dimenzija 100 sa 140 centimetara su snimljene u periodu od 2013. do 2015. godine.

Unatoč ljepoti tijela i naizgled savršenih formi motiva, autor naglašava da je njegov rad želio prijaviti mračnu, isto tako kao i svijetlu, stranu ljudi skrivenu javnosti, koja stalno pokušava izviriti ili čeznutljivo zavapiti. Imamo tako, tobože zabranjenu ljubav između dvije žene, dodir nježnosti iza kojeg se krije obiteljsko nasilje, te trudnicu koja bi trebala biti sretna zbog svojeg stanja, ali je zapravo slomljena i očajna mlada žena. Lica su sva skrivena, a osjećaje izražavaju samo položaji tijela. Najlon predstavlja naličje kojim se prekrivamo da bismo bili prihvatljivi drugima ili kojim prikrivamo što radimo kad mislimo da nas nitko ne vidi, dok pukotine otvaramo da bi naš pravi ja prodisao i pozvao upomoć.

Kustos Berislav Valušek ističe u svojem osvrtu: “Prorezi na folijama oblika su vulve ili rane, pa svako prodiranje dijelova tijela iz jednog prostora u drugi možemo doživjeti i/ili percipirati i kao rađanje novih situacija, odnosa i dinamike komuniciranja bilo koje vrste. Ovom jednostavnom interpolacijom u prostor koja doslovno “zamućuje” odnose aktera, Celija je polučio kompleksnu priču, literaturu i scenografiju, te je time “tihi život” tijela (still life, engleski termin koji označava mrtvu prirodu) pretvorio u uzbudljive mogućnosti ovisne o promatračevoj mašti.

U biti ovdje govorimo o režiranoj fotografiji koja je postala aktualna početkom prošlog stoljeća, ali realiziranoj na jedan izvoran, poetski i poetizirajući način koji u sebi sadrži estetske mogućnosti kako lijepog tako i ružnog, dakle, sveobuhvatno životnog.”

Ovaj događaj svojim nastupom je uljepšala vokalna skupina Istravaganti, koju vodi Sergio Bernich, a izložbu je moguće posjetiti do prvog kolovoza.

Đani Celija rođen je u Puli 1977. godine, gdje i danas živi i stvara. Diplomirao je 1998. na Istituto di Fotografia e Arti Visive u Padovi, a specijalizirao se u still life i industrijskoj fotografiji. Izlagao je na 20 samostalnih izložbi, te mnogim skupnim u Italiji, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Mađarskoj. Član je ULUPUH-a i HDLU-a Istre.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum