Slikarska izložba „SELFIEspection“ Sanje Jureško u Muzeju grada Umaga.

Izložba recentnih slika mlade riječke slikarice Sanje Jureško “SELFIEspection” otvorena je u petak, 12. srpnja na trećem katu, odnosno u potkrovlju Muzeja grada Umaga. Ovu iznimnu slikarsku izložbu i njenu autoricu predstavile su v.d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojić i kustosica, povjesničarka umjetnosti i vlasnica pulske galerije Cvajner, Gorka Ostojić Cvajner.

Radovi u tehnici akril na platnu koji su nastali u posljednje dvije godine imaju za motiv autoričino tijelo, naslikano promatrajući ekran mobilnog uređaja nakon što je fotografirano, a svi radovi nazvani su po latinskom nazivu dijela tijela autorice kojeg prikazuju. Posebnost ove izložbe su, uz slike velikih formata, minijature koje imaju dimenzije i proporcije ekrana pametnih telefona.

Naslov izložbe je složenica selfija, pojma koji označava raširenu praksu fotografiranja samih sebe, te introspekcije, odnosno dubokog pogleda unutar sebe u svrhu samospoznaje. Kombinacija, mogli bismo reći, dubine i površnosti, dakle dvije vrlo udaljene perspektive, bezveznosti i bespredmetnosti selfija, te duhovnosti i istraživanja, daje višeslojni uvid u ovu naizgled jednostavnu izložbu. Činjenica da posjetitelji vide naslikane dijelove tijela autorice koja se razotkriva, isto tako se može tumačiti s dvije perspektive, površnog pogleda gledatelja i nje kao “stanovnice” svojega tijela koja jedina zna što znači biti ona.

Čestitajući umjetnici, kustosica je naglasila da se radi o prvom postavu ove izložbe upravo u Muzeju grada Umaga. Kazala je da je autorica iznimno radoznala i dinamična, te da ona predstavlja, aktualizira, tematizira i problematizira iskaz na smiren način, a njezine slike figurativno prikazuju ljudsko tijelo, koje ne zbori estetikom uljepšavanja, nego se ono istražuje i ispituje bez milosti, te se traži odgovor zašto je ono takvo, te što se s njime događa. “Izložba se tematski i fenomenološki uklapa u višegodišnju izložbenu praksu Muzeja grada Umaga, kojom su se anticipirale, akcentirale, istraživale i predstavljale raznorodne društvene pojavnosti u socijalnim i individualnim kontekstima. Zato valja istaknuti važnost upravo ove problemske izložbe na ime kontinuiteta rada institucije senzibilne za društvene i kulturološke fenomene sadašnjice. U tom programskom kontekstu izložba autorice „SELFIEspection“ besprijekoran je umjetnički doprinos Sanje Jureško. No poveznice i “korijenosti” radi, osjećam potrebu ulančati i stav i stil mlade autorice s poputbinom i nasljeđem zagrebačke likovne akademije, apostrofirajući osobitost i značaj njezinog profesora i mentora, Zlatka Kauzlarića Atača. Naime, od samih početaka umjetničkog djelovanja, kao ugledan član grupe Biafra, opredijelio se za onu propitujuću, angažiranu umjetnost koja kritički pristupa suvremenim temama. Tu vidim dragocjenu poveznicu u nastavljačici tog obvezujućeg umjetničkog nasljeđa kojega je prigrlila mlada slikarica. Naravno, drugo vrijeme, drugi izazovi, no angažman jest jednak. A on znači aktualizaciju suvremenog humanizma temeljenog na društvenom i individualnom iskustvu, uz, naravno, izazovan i polemički diskurs. Nadalje, slikarica je radi zornosti svojih uprizorenja upućena na snažnu i ekspresivnu figuraciju i gotovo naturalističke postupke snažnih skraćenja, pa zato i izobličenja, te i na taj način biva suvremenom nastavljačicom umjetničkih iskustava ranih 70-ih godina 20. stoljeća. Naravno, sve je impregnirano, s jedne strane, njezinim neupitnim slikarskim darom, a s druge, senzibilitetom ćutilne osobe koja se umjetnošću opire devastirajućem sindromu vulgarne glasnosti i stupidnoj samoljubivosti koja selfijima prostački zauzima sve audiovizualne prostore. Ta kontaminacija i privatnog i javnog prostora neviđenim nasiljem širi se poput suvremene kuge od koje je moguće uteći samo dubokim poniranjem u tišine plavetnih dubina. Tu u megauterus svih voda i svih mora. Tu gdje se u trajanju jednog udaha postiže i smiraj i ozdravljenje, sabire se i revitalizira snaga za turbulentno življenje života lišenog ljepote tišine.” obrazložila je Gorka Ostojić Cvajner.

Sanja Jureško (Rijeka, 1990.) nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer Grafički dizajner, diplomira 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Od 2016. do danas ostvarila je šest samostalnih izložbi i izlagala na brojnim grupnim izložbama. Sudjeluje na likovnim simpozijima, radionicama i međunarodnim umjetničkim rezidencijalnim programima – Glo’Art Lanaken u Belgiji (2015. i 2018.) i Cité internationale des arts u Parizu (2018.). Pored slikarstva, bavi se kostimografijom te je od 2007. asistentica kostimografa na više predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka (HDLU Rijeka).

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


2 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum