“Šufitpuppen” – kuća lutaka Gordane Majnarić preselila u Novigradski Lapidarium

Umjetnica Gordana Majnarić koja djeluje na relaciji između Beča u Austriji i Gajane u Istri, u suradnji s ravnateljicom dr.sc. Jericom Ziherl, ponudila je Novigrađanima i njihovim gostima jednu neuobičajenu izložbu, naime dio njene Kuće lutaka koja se nalazi u Gajani, predstavljen je u Muzeju Lapidarium u petak 26. srpnja. Radi se o konceptualnom projektu Gajana 1980. i kako samo ime govori, postav se razvija i proširuje već više desetljeća. Izložbu tvore nebrojene kaširane lutke različitih dimenzija, od kojih neke predstavljaju slavne osobe, a neke samo autorici poznate i bliske ljude. Uz lutke, tu su i projekcije kućnih snimaka ljudi koji su posjetili kuću lutaka i s velikim iznenađenjem, uz smijeh i nevjericu susreli “svoju lutku”.

Izložba se zove “Šufitpuppen”, što označava mjesto na kojem se te lutke inače nalaze, odnosno autoričin tavan. Majnarić je svestrana likovna umjetnica koja se školovala u Puli i Parizu na renomiranoj školi dizajna ABC, a bavi se crtežima, fotografijom, kolažom, skulpturom, videom, tekstualnim strukturama, slikanjem, te objektima i instalacijama u prostoru. Izložene su grupe lutaka, parovi, te jedinke, svaka sa svojim nazivom, a kao vremeplovom, posjetitelj može započeti putovanje. Prikazani likovi su pomalo karikirani, ponekad groteskni, pa za neke mogu stvoriti osjećaj straha i nelagode. Cjelokupan postav djeluje poput mape kroz vrijeme i ljudsku psihu, a ovu potonju predstavlja glava Sigmunda Freuda skrivenog u jednom od dva separea.

Autorica je ostala dostupna posjetiteljima nakon otvorenja te je pojašnjavala značenje svakog segmenta izložbe. Po njenom mišljenju, najznačajniji dio izložbe se nalazi u drugome separeu Muzeja u kojem se nalazi instalacija nazvana “Salto vitale” u obliku kostura i haljine načinjene od mrežastih plastičnih vreća za povrće koji vise jedno pored drugog s mnoštvom odbačenih starih cipela također načinjenih od papira ispod, a umjetnica je komentirala da je to upravo ono što nakon nas ostaje, kao eho u akustičnom dijelu Muzeja čiji je zvuk savršeno upotpunio ovo umjetničko djelo. Poseban dio izložbe smješten je s stražnjem dijelu muzejskog prostora posebno označen natpisom da nije prikladan za djecu, a sastoji se od lutaka manjih dimenzija grupiranih u hetero (i homoseksualne) parove koje vrlo eksplicitno prikazuju scene iz intimnog života.

Način rada kojim su ove lutke nastale je vrlo neobičan, tehnika se zove kaširanje na suho, a zapravo se velika većina rada odvija prije realizacije, studioznim i dugotrajnim proučavanjem teme, dok je izrada lutaka kao završnog dijela procesa vrlo brza. Gordana Majnarić ističe: “Cjelokupan fundus mojih radova, uključujući crteže, slike, objekte i instalacije u prostoru, ove potonje su, uvjetovano prilikama, “ekspandirale” i u vrt, modificirajući ga u “dvorište ruina i skulptura” koje se nalazi u Kući lutaka! To usprkos činjenici što pola stoljeća živim u Beču kao sastavni dio urbane sredine ne prekidajući svoj konceptualni work in progress i umjetnički rad s kulturno-edukacijskim-ekološkim angažmanom započetim davnih 1980-ih godina, nikad ne sumnjajući u Vremeplov i dosljedno citirajući svoj kredo: „Ja se ne borim za bolju budućnost. Ja se borim protiv pogrešne stvarnosti.“ Od začetka multifunkcionalna, Kuća lutaka je kao objekt s tri etaže, od ulaza do potkrovlja, koncipirana i funkcionira kao izložbeni prostor i mjesto za realizaciju mog konceptualnog projekta “Gajana 1980.” s namjerom revitalizacije istarskog sela Gajane. Istovremeno, Kuća lutaka je Selfstorage za moj “lutkarski panoptikum” i tisuće i tisuće različitih radova/eksponata, cjelovito u opusima ili fragmentarno prezentiranih na mojim konceptualnim i ambijentalnim izložbama od 1980. do 2010., dakako i s popratnim privatnim arhivom u obliku almanaha u pet dijelova kojim sam, muzejskim tipom istraživanja i obradom arhivske građe, dokumentirala Kuću lutaka s kronologijom realiziranih aktivnosti.”

Izložba ima retrospektivan karakter i prezentira dio eksponata Kuće lutaka izabranih metodom „curator & artist choice“ s namjerom da vizualizira dio postojećeg ambijentalnog postava lutaka u istoimenoj kući u istarskom selu Gajani. Izložba u Muzeju Lapidarium je neuobičajena za Kuću lutaka. Osim replike u Ashevillu, u Sjevernoj Karolini (SAD), izložba po prvi put u ovakvom obliku gostuje, odnosno, prezentira se i prikazuje u Hrvatskoj, a može se posjetiti do 13. kolovoza.

Tekst Marko ŠORGO i Lidija KUHAR

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 8 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum