Velike suprotnosti za početak

66. PULA – 1. DAN

Sinoć je u pulskoj Areni uspješno otvoren 66. Pulski filmski festival, uz prepuno gledalište i prisustvo visokih političkih dužnosnika, iako je sve do zadnjeg trenutka postojala opasnost da prijeteća kiša pokvari događaj.

No, veteran hrvatskog filma Antun Vrdoljak ipak je imao sreće i njegov dugoočekivani „General“ prikazan je uz najave kakve je imao malo koji domaći film proteklih godina. Kao što je poznato, „General“ prati dramatični životni put Ante Gotovine (glumi ga Goran Višnjić) od ranog djetinjstva i majčine pogibije, preko sudjelovanja u Legiji stranaca i života u Južnoj Americi do konačnog sudjelovanja u oslobađanju Hrvatske.

Riječ je u tipičnom filmu Vrdoljakove pozne dobi, staromodno režiranom i vrlo patetičnom u prikazu rodoljublja, junaštva i dramatičnog života glavnog junaka. Gotovina je prikazan kao nadčovjek, iznimno moralan i nepogrešiv u bilo kojem aspektu javnog života, a njegove zavodničke sposobnosti premašuju i one Jamesa Bonda. Donekle je i jasno zašto je Ante Gotovina odbio prisustvovati premijeri u Areni, vjerojatno bi mu bilo prilično neugodno da pred tisućama ljudi gleda ovakav portret samoga sebe.

Sinoć je u Istarskom narodnom kazalištu prikazano i prvo djelo iz programa manjinskih hrvatskih koprodukcija, a to je dojmljiv srpski film „Reži“, sušta suprotnost Vrdoljakovoj patetičnoj biografiji. Redatelj Kosta Đorđević smjestio je radnju svojeg filma u beogradski urbani milje, među tinejdžere opterećene vlastitim problemima koje prati pokretnom kamerom i gotovo dokumentarističkim stilom.

Njegov film tematski i stilski podsjeća na filmove Larryja Clarka i Harmonyja Korinea iz 1990-ih, ali prisutna je i prigušena kritika suvremenog srpskog društva. Početak festivala doista nije mogao proći uz veću razliku u temi, stilu i svjetonazoru prikazanih filmova.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 4 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum