Započeo program Međunarodne dramske kolonije u Grožnjanu

Ovogodišnji program Međunarodne dramske kolonije u Grožnjanu, u organizaciji Hrvatskog centra ITI i suradnji s Makedonskim centrom ITI, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu te Hrvatskom glazbenom mladeži započeo je u ponedjeljak, 1. srpnja.

Međunarodna dramska kolonija „Od teksta do predstave“ kontinuirano se održava od 1999. godine, a predsjednica Hrvatskog centra ITI, Željka Turčinović, ističe kako je program pokrenut sa ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja koje ima ambijentalne značajke budući da se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima Grožnjana.

Ovogodišnja jubilarna 20. Međunarodna dramska kolonija svoj program koncipirala je kao laboratorijski pristup rada na kratkim formama suvremenog makedonskog i hrvatskog dramskog teksta. Autorica makedonskog dramskog teksta „Reci „Vorios“ i uđi“ je Irma Bašeska Ristovska, a njegovo koncertno čitanje režirat će poznata hrvatska redateljica Olja Lozica. Hrvatski dramski tekst „Tuneli“ napisali su mladi dramatičari Nina Bajsić i Vid Hribar, a režiju koncertnog čitanja potpisuje makedonska redateljica mlađe generacije Dragana Gunin. U procesu rada također sudjeluju studenti prve godine riječke glumačke akademije Marta Čaržavec, Ivona Bulešić, Ena Jagec, Klara Modrić, Toni Kukuljica, Ivan Raffaelli i Aleksandar Filo te diplomirani glumac osječke akademije Marijan Josipović.

Koncertno čitanje dramskih tekstova održat će se u subotu, 6. srpnja, u popodnevnim satima u prekrasnom grožnjanskom ambijentu. Ulaz na završnu prezentaciju radionice je besplatan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum