Zločin i milosrđe

66. PULA – 6. DAN

Dva filma najviše su spominjana uoči ovogodišnje 66. Pule, a režirali su ih redatelji drugačijeg spola, životne dobi i ponajviše svjetonazora.

Prvi film je „General“ Antuna Vrdoljaka, kojim je otvoren ovogodišnji festival, a drugi „Dnevnik Diane Budisavljević“ (redateljica Dana Budisavljević), kojim je domaći program gotovo zatvoren (preostao je još dječji film „Moj dida je pao s Marsa“). Film Dane Budisavljević temelji se na stvarnoj osobi, njezinoj prezimenjakinji i skoro imenjakinji, koja je tijekom 2. svjetskog rata iz ustaških logora spasila preko 10 000 djece. Glavnu junakinju glumi Alma Prica, koja se je odlično snašla u ulozi tihe žene, doista zgrožene mračnim vremenima u kojima živi, ali iznimno odlučne u nastojanjima da spasi čim više nevine dječice.

Iako su se redateljica i njezina ekipa potrudili da istraže i prouče čim više arhivske građe, film je iznimno suptilno napravljen, dojmljiv u prikazu mračnog doba i jedne iznimne osobe, ali lišen svih suvišnih elemenata i didaktičkih pokušaja. Naročito je dobro izvedeno spajanje sekvenci koje pripadaju različitim filmskim rodovima (igrane, dokumentarne, potresna arhivska građa), tako da se gotovo ne primijeti razlika prilikom prelaska iz jednog diskursa u drugi.

Ovdje velike zasluge valja pripisati snimatelju Jasenku Rasolu, koji je sjajno prilagodio vizualni ugođaj igranih i dokumentarnih sekvenci arhivskoj građi. Pokazalo se još jednom da je crno-bijela fotografija vrlo poticajna za prikazivanje tematike genocida, što su ranije već napravili Steven Spielberg (Schindlerova lista) i Michael Haneke (Bijela vrpca). S obzirom na kvalitetu domaćih igranih filmova, kao i mali broj ovogodišnjih premijera, bilo bi pravo iznenađenje da „Dnevnik Diane Budisavljević“ ne zaradi neku od najvažnijih Arena.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum