FreeZURA: predavanje Andree Matoševića „Hrvatski ratni strip“

Predavanje Andree Matoševića na temu „Hrvatskog ratnog stripa“, a u sklopu programa FreeZURA bit će održano u utorak, 27. kolovoza u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

„Ratište, imidž ratnika – junaka i neprijatelja, ali i svojevrsna idealizacija povijesti Hrvata, gdje su oni mahom prikazani kao mudriji, dovitljiviji i učeniji od naroda s kojima su dolazili u kontakt, bit će dominantne teme kojima se bavio dio autora hrvatskog stripa ranih 1990ih. Na te se dijelove priče nadovezuju elementi popularne kulture, politike i povijesnog revizionizma, pa je i te stripove moguće analizirati kao propagandne uratke za “mlađe”, a u kojima se može otkriti “refleksija” kolektivnog imaginarija devedesetih godina u Hrvatskoj“, piše u opisu predavanja.

Andrea Matošević na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, pri Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije predaje predmete u području etnologije i antropologije. Suosnivač je i istraživač u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja u Puli. Objavio je četiri autorske knjige i više znanstvenih radova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum