Međunarodna konferencija Diversity Mixer u Rijeci

Međunarodna konferencija Diversity mixer o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama bit će održana od 12. do 14. rujna, u prostoru RiHub-a (Ivana Grohovca 1/a) u Rijeci. Na konferenciji će sudjelovati 30-ak domaćih i stranih predstavnika kreativnih industrija te djelatnika u kulturi, znanosti, umjetnosti, medijima, a bit će predstavljeno i pionirsko istraživanje o različitosti u ovim područjima, prvo takve vrste provedeno u Hrvatskoj.

Tema konferencije, različitost u kulturi i kreativnim industrijama, ponudit će razumijevanje „različitosti“ kao važnog preduvjeta kvalitete rada unutar kulture i kreativnih industrija. Istovremeno, različitost će biti predstavljena i kao preduvjet kvalitetne ponude koju pred publiku postavljaju kultura i kreativne industrije. U tom smislu, različitost se odnosi na uključivanje svih onih „različitih“ koji su iz kulture i kreativnih industrija tradicionalno bili isključeni, ali i na dostupnost kulture i proizvoda kreativne industrije širokim i različitim slojevima stanovništva.

Socio-ekonomska različitost, pristupačnost institucija i prostora kulture osobama s posebnim potrebama, ali i pristupačnost kulturnih sadržaja, rodne različitosti među zaposlenima u kulturi i kreativnim industrijama, nedostatak umirovljenika u publici, opreke u stavovima između mladih i starijih pripadnika kulturnog sektora i unutar kreativnih industrija, razlike u obrazovanju i razvoj talenata, praćenje različitih kvaliteta svakog pojedinca, razlike između poslova do kojih se dolazi preporukom i poslova do kojih se dolazi „preko veze“, unutarnja motivacija i vanjska nagrada u području kulturnog i kreativnog rada, slobodnjaci i stalno zaposleni… ovo su samo neke od razlika o kojima se može govoriti kada se govori o razlikama u kulturi i kreativnim industrijama. A različitost pokriva i određene specifične skupine poput žena, manjina, LGBTQ osoba, siromašnih osoba, beskućnika, imigranata… Koje je njihovo mjesto u kulturi i kreativnim industrijama, čine li publiku, jesu li sastavni dio kulture i kreativnih industrija ili su nevidljivi?

„Rijeka se kao Europska prijestolnica kulture u dijelu svojeg programa bavi upravo različitostima pa i sloganom Luka različitosti neprekidno naglašava važnost uključivanja isključenih. Upravo zato projekt Europske prijestolnice kulture skupa sa svojim partnerima riječkoj i široj zainteresiranoj konferencijskoj publici donosi ovu važnu temu imajući u vidu budućnost kulture i kreativnih industrija u gradu, njihov daljnji razvoj, ali i dobrobit koju čitavoj javnosti donose pojedinci senzibilizirani na važnost različitosti u ovim područjima i važnost razumijevanja dubine ove teme“, navode organizatori.

Konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama ponudit će rasprave o mnogim zanimljivim pitanjima: Kakav utjecaj glumačke uloge u serijama i filmovima imaju na generacije koji uz njih odrastaju? Što se događa kada, nakon više od pola stoljeća literarne i filmske povijesti, novi agent 007 više nije bijeli muškarac, nego crna žena? U kojem odnosu je kulturni i kreativni sadržaj sa spolom ili dobi radnika ili radnica u kulturi? Što je stvarna različitost i je li moguće upravljati različitostima?

Prvi najavljeni govornici na konferenciji su amerikanci Alissa Quart i Lev Manovich.

Alissa Quart piše kolumnu za Guardian pod naslovom Outclassed, a na konferenciji će predstaviti inovativni model koji njena neprofitna organizacija primjenjuje u proizvodnji i distribuciji medijskih sadržaja. Quart je izvršna je urednica Economic Hardship Reporting Projecta – neprofitne organizacije i medijske platforme posvećene naručivanju, uređivanju i distribuciji reportaža o zadnjoj američkoj krizi i nejednakosti. Autorica je četiri publicističke knjige, uključujući i hvaljenu „Squeezed: Why Our Families Can’t Afford America“. Dr. Lev Manovich, jedan od vodećih teoretičara digitalne kulture, na konferenciji će predstaviti svoj novi projekt Elsewhere, koji istražuje promjene u različitosti u raznim područjima kulture koristeći podatke na Internetu, odnosno milijune korisničkih zapisa od 2007-2019, s ciljem uspostave novih metoda proučavanja kulturnih i kreativnih industrija. Manovich je inače autor najznačajnije knjige u području novih medija – „The Language of New Media“, utemeljitelj Cultural Analytics Laba i pionir u području primjene znanosti o podacima na analizu suvremene kulture.

Osim njih na konferenciji će sudjelovati još i niz domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja kulturnih i kreativnih industrija koji će publici kroz predavanja, panele i prikaze vlastitih radova ponuditi svoja razumijevanja različitosti – u teoriji, filmu, starim i novim medijima, umjetnosti, glazbi, video igrama…

Na konferenciji će biti predstavljeno i pionirsko istraživanje koje je provedeno u okviru projekta Diversity Mixer. Radi se o istraživanju različitosti u kulturnim i kreativnim industrijama, prvom istraživanju takve vrste u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja već su objavljeni i predstavljaju značajan doprinos u razumijevanju stavova o različitostima u području kulturnih i kreativnih industrija. Rezultati su dostupni ovdje u publikaciji pod nazivom „Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu; Elaborat sektorskog pristupa upravljanja različitošću u kulturnim i kreativnim industrijama Primorsko-goranske županije“.

Konferencija je sastavni dio projekta Diversity mixer koji je financiran europskim sredstvima kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020), a zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom.

Radni jezik konferencije je engleski. Sudjelovanje je besplatno, uz obveznu prijavu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum