Preminuo Don Alan Pennebaker

Prije nekoliko dana (1. kolovoza) preminuo je američki dokumentarist Don Alan Pennebaker (rođen 1925), koji nije bio toliko slavan da bi mediji naširoko pisali o njemu, ali vrlo značajan u kontekstu nezavisne američke kinematografije.

Pennebaker je studirao tehničke znanosti (MIT i Yale) i osnovao vlastitu tvrtku nakon studija, a režijom dokumentarnih filmova počeo se je baviti sredinom 1950-ih. Pennebaker je bi vrlo svestrani filmaš, bavio se je montažom, snimanjem, produkcijom, a okušao se i u drugim filmskim rodovima (televizijske emisije, spotovi, reklamni filmovi). Ipak, najpoznatiji je po svojim dokumentarcima napravljenim u stilu direktnog filma, ponajviše po osebujnom portretu mladog Boba Dylana (Don’t Look Back, 1967).

Popularnom glazbom bavi se i u dokumentarnom filmu „Monterey Pop“ (1968), a u filmu „Jane“ (1962) prati slavnu glumicu Jane Fonda tijekom pripreme kazališne predstave. Tijekom dugotrajne karijere Pennebaker se posvećuje mnogim velikanima rock i pop glazbe, a njegov dokumentarac „The War Room“ (1993) nominiran je za Oscara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma. Zanimljivo da je brojne dokumentarce režirao zajedno sa suprugom Chris Hegedus.

 

E. L.

Leave a Reply


3 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum