7. Brazilski dani u Puli – Brazil u slici i zvuku

Ovogodišnji Brazilski dani u Puli posvećeni su onome po čemu mnogi poznaju ovu zemlju – glazbi te prirodnim i kulturnim ljepotama, a bit će održani od 4. do 6. rujna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula i Domu hrvatskih branitelja.

„U već revijalnom tonu nudimo pulskoj publici mogućnost da sazna nešto više tj. drugačije o ovoj iznimno velikoj i raznolikoj zemlji, i to kroz dokumentarac „Sjećanja na Brazil u 78 okretaja“ posvećen povijesti brazilske glazbe kroz zbirke gramofonskih ploča autora naših korijena Gregorija Bačića i Katije Gavranich Camargo. Projekciju prati i popratna izložba „Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu“ koju ovi znalci nude Puležanima da im predstave najkvalitetnije i najznačajnije uratke bogatog brazilskog glazbenog stvaralaštva“, navode organizatori.

Osim toga, tu je i prilika vizualnog obogaćivanja znanja i pronalaska novih interesa koji se odnose na turizam i mogućnosti posjećivanja kroz interaktivno predavanje profesorice Poliane Cardoso o brazilskom turizmu pod naslovom „Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet“ koje donosi mnoge neočekivane atrakcije.

Uz nju će se predstaviti i Rafael Siqueira Guimarães na sebi svojstven način, kuhajući tradicionalno brazilsko jelo Muqueca koje je zapravo sinteza svih utjecaja koje je Brazil dobio od svojih naroda i rasa te ga pretvorio u kulinarsko naslijeđe. Tako će publika u dijalogu s ovim profesorom i poznavateljem hrvatske kulture, budući da je izučavao kinematografiju naše zemlje i regije, naučiti kako jedno jelo može biti simbol gotovo jedne cijele kulture.

„Dakako, nećemo zaboraviti na još jednu poveznicu između ove dvije zemlje: hrvatsku iseljeničku zajednicu o kojoj prof. Milan Puh predano piše te koju će ponovo predstaviti u najnovijoj knjizi naslovljenoj „Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja“, i to u Domu hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Između ostalog, na predstavljanju će biti riječi i o Silviju Pletikosu, slikaru porijeklom iz Istre koji od 1961. živi i stvara u Brazilu gdje je postao važan umjetnik i kulturni djelatnik. Ova godina je posebna jer će naša publika dobiti i publikaciju koja donosi nova saznanja o ovoj najvećoj latinoameričkoj zemlji, a radi se o rezultatu ovog višegodišnjeg događaja i njihovih sudionika u obliku zbornika „Brazilski dani u Puli“. U njemu se nalaze iznimno zanimljivi tekstovi o raznim sferama brazilskog društva s provjerenim i aktualnim informacijama za sve koji se ne zadovoljavaju sa saznanjima iz treće ruke. Sve navedeno ukazuje da ova manifestacija raste iz godine u godinu, uvijek sa željom da bude spona između ove dvije, samo naoko, daleke zemlje“, dodaju organizatori.

PROGRAM:

    srijeda, 4. 9. 2019.

18 sati / Središnja knjižnica: otvorenje izložbe Najbolje od brazilske glazbe u slici i tekstu

18.30 sati / Središnja knjižnica: dokumentarni film Sjećanje na Brazil u 78 okretaja u minuti, autori Gregorio Bačić i Katia Gavranić Camargo

    četvrtak, 5. 9. 2019.

18 sati / Središnja knjižnica: predstavljanje e-zbornika Brazilski dani u Puli

18.30 sati / Središnja knjižnica: predavanje Brazil nisu samo samba, karneval i nogomet, predavačica Poliana Cardoso

    petak, 6. 9. 2019.

18 sati / Dom hrvatskih branitelja: promocija knjige Hrvatska u Brazilu nakon 1941. godine: treća faza useljavanja, autor Milan Puh

18.30 sati / Dom hrvatskih branitelja: Upoznajmo Brazil kroz kuhinju, predstavlja Rafael Siqueira Guimarães

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum