Izložba fotografija Virgilija Giuricina u rovinjskoj Batani

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery CVU „Batana“ u Rovinju, otvara se u subotu, 14. rujna u 20 sati izložba Virgilija Giuricina, istaknutog hrvatskog i internacionalno poznatog i priznatog te višestruko nagrađivanog fotografa u nas i u svijetu. Izložba se organizira povodom 65. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja ovog uvaženog majstora fotografije i prati promociju njegove monografije „Pamćenje kroz vrijeme“, koja je nedavno izišla iz tiska i koja će biti predstavljena dan nakon otvorenja izložbe, u nedjelju, 14. rujna u 19 sati u Multimedijalnom centru.

Izložbu i promociju monografije organiziraju Talijanska unija Rijeka (izdavač monografije), Centar vizualnih umjetnosti Batana Rovinj (izdavač kataloga i organizator izložbe) te Pučko otvoreno učilište grada Rovinja (organizator promocije monografije), a događanja su upriličena uz Dan grada Rovinja i blagdan Sv. Eufemije.

Na izložbi u Photo Art Gallery Batana bit će izložen dio iz Giuricinova bogata fotografskog opusa, njegovi raniji radovi – šezdeset fotografija u c/b (bi-kromnoj) tehnici, formata 50 x 40 cm., s temama koje su u monografiji zaokružene u poglavljima: Dokumentarne i novinske fotografije (1955-1984.), Povijesne i društvene teme (1952-1976.), Dokument vremena – Goli Otok (1994.). O ovim fotografijama Višnja Slavica Gabout, autorica teksta u katalogu izložbe i autorica teksta monografije, kaže:

”Virgilio Giuricin druži se i živi s fotografijom od rane mladosti, a profesionalno se njome bavi od početka pedesetih godina 20. stoljeća. Tih godina započinje svoju bogatu izlagačku karijeru, ali i svoju fotografsku misiju prikaza i dokumentiranja povijesnih, društvenih i prirodoslovnih tema i motiva. Uz to i novinarskog i fotoreporterskog bilježenja svakodnevnih tema i događanja iz bliske mu svakodnevice, postajući tako fotografski kroničar koji slikom svjedoči o vremenu i prostoru. Stvorio je on na taj način, tijekom godina, veliki opus dokumentarnih i novinskih fotografija, u čijem fokusu je poglavito Istra. Ispunjene su one pričama o njezinu podneblju i baštini-graditeljskoj, arheološkoj, spomeničkoj, maritimnoj, etnografskoj, pa čak i industrijskoj.”

 Na otvorenju izložbe govorit će povjesničari umjetnosti Višnja Slavica Gabout i Tullio Vorano, autor proslova Giuricinove monografije. Otvorenje će prigodnim programom popratiti folk-sastav ”Batana”.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum