Završena obuka nastavnika za provedbu projekata održivog razvoja

Škole kao pokretači promjena u lokalnoj zajednici

• Zelena Istra i Centar za mirovne studije su od 2. do 4. rujna u prostorima Dnevnog boravka u Društvenom centru Rojc organizirali “Seminar o održivom razvoju, 2. modul – Od ideje do akcije” za 25 nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola iz Pule i Knina.

„Tema održivog razvoja jedna je od najaktulanijih tema današnjice, a edukacija je temelj za postizanje održivog razvoja. Stoga je cilj naših obrazovnih seminara da nastavnici steknu teorijska znanja i vještine u području održivog razvoja, koja će im pomoći da osmisle, organiziraju i provedu školske projekte i projekte u zajednici na tu temu. Kompetencije koje će nastavnici steći u okviru ovog projekta pomoći će im i da svoju nastavu povežu s Kurikulumom za međupredmetnu temu Održivi razvoj“, navode organizatori.

Prvi modul seminara održan je u Kninu od 1. do 03. srpnja i bio je posvećen teoretskom znanju, vrijednostima i izgradnji stavova vezanih za područje održivog razvoja. Modul u Pulli bio je posvećen praktičnim znanjima i vještinama u području osmišljavanja, organiziranja i provedbe aktivnosti koje su vezane uz održivi razvoj. Na seminaru su nastavnici i profesori škola partnera radili na temama planiranja školskih projekata u području održivog razvoja s naglaskom na smisleno uključivanje učenika u planiranje i provedbu projekata, te suradnju s lokalnom zajednicom.

Provedbeni tim ovog seminara činile su predstavnice partnerskih udruga Zelena Istra (Nina Brnić, Irena Burba i Dušica Radojčić) te Centra za mirovne studije (Lana Jurman i Lovorka Bačić) koje sve imaju višegodišnje iskustvo u obrazovanju nastavnika i rada u školi te u direktnom radu sa zajednicom.

Seminar se proveo u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ koji vodi udruga Zelena Istra, a partneri su Ekološka udruga Krka Knin i Centar za mirovne studije te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija. Projekt se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum