Art Panoptikum XV u Gradskoj radionici

Serija javnih predavanja pod nazivom Art Panoptikum s pregledom vijesti iz svijeta vizualnih umjetnosti nastavlja se u pulskoj Gradskoj radionici u subotu, 19. listopada u 19 sati. Program uređuje i vodi Boris Bogunović.

U prvoj temi govori se o nedavno otvorenoj izložbi u muzeju moderne umjetnosti Astrup Fearnley u Oslu britanskog umjetničkog dua Gilbert & George poznatog po karakterističnom i izrazito formalnom izgledu. U godini kada obilježava 250. godišnjicu djelovanja Royal Academy of Arts u Londonu postavila je veliku retrospektivnu izložbu najpoznatijeg današnjeg britanskog kipara Antony Gormleya i o tome se govori u drugoj temi. Slijedi priča o izložbi u muzeju Met Breuer u New Yorku, “To Fix the Image in Memory” američko-latvijske umjetnice Vije Celmins za koju se govorilo da je najbolje čuvana tajna američke umjetnosti.

Sljedeća tema posvećena je najvažnijem događaju suvremene umjetnosti u Francuskoj, naime 15. Bijenalu umjetnosti u Lyonu s uglavnom novijim radovima 55 svjetski priznatih umjetnika. The Zeitz Museum of Contemporary Art Africa priredio je pod nazivom “Why Should I Hesitate: Putting Drawings to Work” najveću dosad izložbu međunarodno priznatog južnoafričkog umjetnika Williama Kentridgea što je prilika da se upozna ovog značajnog umjetnika. Izložba jedne od najnagrađivanijih suvremenih umjetnica danas, iransko-američke umjetnice Shirin Neshat, “I Will Greet the Sun Again” u The Broad muzeju suvremene umjetnosti u Los Angelesu subjekt je sljedeće teme, a nakon toga slijedi pregled prestižnog međunarodnog sajma suvremene umjetnosti Frieze London koji se održava svakog listopada u londonskom Regent’s parku.

U dijelu posvećenom zidnom slikarstvu predstavlja se EverGreene Architectural Arts iz New Yorka, koji su danas najveća firma u SAD specijalizirana za restauratorske i konzervatorske poslove, a u ciklusu predstavljanja umjetničkih rezidencija bit će riječ o Jan van Eyck Academie, multidisciplinarnom post-akademskom institutu za likovnu umjetnost, dizajn i teoriju umjetnosti smještenom u povijesnom središtu Maastrichta u Nizozemskoj.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Pula.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum