Izložba Alekseja Orela i panel diskusija „Kratki i čudesni život Marka Marića“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba Alekseja Orela i panel diskusija „Kratki i čudesni život Marka Marića“ bit će održani u četvrtak, 24. listopada u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

„U samo 96 sati svog postojanja, druželjubiv i pozitivan fiktivni Marko Marić je sakupio preko 1.600 prijatelja, više od 500 impresija i privatne poruke dobrodošlice, uz pozive na privatno druženje i uključivanje u razne zajedničke aktivnosti, od 50 različitih ljudi. Izložba Alekseja Orela „Kratki i čudesni život Marka Marića“ predstavlja istraživanje paradoksa trola i reakcije naših sugrađana kroz fenomen virtualnog bivanja na društvenim mrežama. Cilj i namjera su mu bili ukazati na sve pozitivne, ali i negativne strane neprovjeravanja identiteta osoba koje prihvaćamo kao prijatelje na društvenim mrežama. S vrlo jednostavnom pričom o čovjeku koji je tek doselio u Pulu i putem Facebooka traži druželjubive ljude koji bi ga upoznali s gradom i otkrili mu njegove prednosti i mane, kreirajući dobrohotnog Marka Marića, Aleksej Orel je izazvao val većinom vrlo pozitivnih reakcija kod svojih sugrađana, dobar dio njih zabavio, ali neke i uvrijedio jer su se osjetili prevarenima ovim eksperimentom. Kako je i sam objasnio u javnoj objavi, iza profila Marka Marića stoji jedna ideja o izložbi koja bi progovarala o drugačijem pristupu, opasnostima, pozitivnom i negativnom aspektu, percepciji, oprezu, neoprezu… Ukratko o svemu što je i u stvarnom životu u kojem nam se i stvarni ljudi mogu predstaviti i neki se predstavljaju lažno“, piše u opisu izložbe.

Na dan otvorenja izložbe, o ovoj važnoj i skoro svima nama svakodnevno prisutnoj temi održat će se panel tribina na kojoj će sudjelovati doc.dr.sc.Krešimir Krolo, sociolog s posebnim fokusom na načinu korištenja internetskih društvenih mreža, Jasena Knez Radolović, urednica portala RODA i voditeljica radionica o medijskoj pismenosti, psihoterapeut Lidija Košir, koja će ponuditi psihološki osvrt o fenomenu društvenih mreža, introvertni programer predstavljen pod imenom Il Trovatore, koji će predstaviti način funkcioniranja umjetne inteligencije, Lea Finderle, koja će objasniti pravni aspekt i zaštitu na društvenim mrežama te nekoliko jokera – goste iznenađenja koji će podijeliti svoja negativna i pozitivna iskustva, i naravno, autor izložbe Aleksej Orel alias Marko Marić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum