Metamedijator udruge Metamedij – radionica izrade GIF-ova “GIFart”

Učenici pulske Škole za odgoj i obrazovanje su u utorak i srijedu, 15. i 16. listopada u sklopu projekta Metamedijator sudjelovali na radionici izrade GIF animacija koju su vodile Dina Milovčić, Tessa Bachrach Krištofić i Franka Tretinjak, grafičke dizajnerice koje čine kolektiv NJI3.

GIF-ovi — grafiti interneta — oblik su komunikacije dostupan svima. Mladi ih često koriste u komunikaciji na društvenim mrežama, a najčešće u obliku koji je bio već dostupan na internetu. Voditeljice su pokazale kako uz malo truda, GIF-ovi mogu postati jak komunikacijski alat. Cilj radionice bio je naučiti mlade kako stvarati vlastite animirane GIF-ove i koristiti ih kroz animirani crtež, kolaž, dizajn ili fotografiju.

Voditeljice su započele radionicu kratkim predavanjem o povijesti GIF animacija. Polaznici su se upoznali s temom i načinom rada u obliku prezentacije u kojoj se pojašnjava što je zapravo GIF animacija, njegova kratka povijest i upotreba, zatim različite likovne tehnike kojima se može pristupiti izradi te kratki pregled kako GIF umjetnici izražavaju svoj osobni stil kroz medij. Nakon uvodne prezentacije, uslijedila je izrada GIF-ova uz pomoć kolaža na temu superjunaka koje su učenici potom sami animirali na vlastitim smartphone uređajima.

Metamedijator je nastavio s radom u petak, 18. listopada s interaktivnim predavanjem glazbenika Marka Grbca o procesu nastajanja glazbe od prvog zvuka do kompozicije. Preostale aktivnosti koje će uslijediti su predavanje Marka Bolkovića iz udruge Sonitus o video mappingu i svjetlosnim grafitima te studijsko putovanje u Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture.

Metamedijator namijenjen je educiranju djece i mladih s poteškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i uključivanja u nju. Glavni cilj je pomoći u stvaranju razumijevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja u zajednici te potaknuti dobre odnose kroz učenje i stvaranje novomedijskih sadržaja. Projekt promovira dostupnost i participaciju u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha je  projekta suprotstavljanje težnjama pasivizacije mladih te stvaranje poticajnog okruženja za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


− 7 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum