Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

 

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (97) koji počinje bogatom tematskom cjelinom o dokumentarnom filmu.

Etami Borjan piše o (auto)refleksivnim i performativnim praksama u suvremenome dokumentarcu, Michael Chanan donosi iscrpan povijesni pregled latinskoameričkoga dokumentarizma, dok Maja Novković osvjetljava najvažnija dokumentarna djela slovačkih novovalovaca. Tematska cjelina sadrži i analitički tekst Hrvoja Turkovića o poetskim i dokumentarističkim funkcijama filmskih lista.

U rubrici Hrvatski film Luka Ostojić bavi se stilskim i sadržajnim karakteristikama suvremenih hrvatskih igranih filmova, stavljajući u središte autorsku obradu obiteljskih odnosa, a Silvestar Mileta daje temeljitu analizu manje poznatog filma Jožeta Babiča “Sudar na paralelama”.

Slijedi esej koji uspoređuje Truffautovu i Bahranijevu ekranizaciju romana “Fahrenheit 451” Raya Bradburyja, a Marijan Krivak piše o izboru političkih djela iz povijesti festivala kratkometražnoga filma u Oberhausenu (iz programa zagrebačkog Kratkog utorka). U rubrici Priloga za nastavu filma i medijske kulture, Adrian Pelc prikazuje projekt obrade hrvatskog znanstveno-fantastičkog filma za djecu “Moj dida je pao s Marsa”.

Novi broj Ljetopisa također sadrži uobičajene tekstove o filmskim festivalima, novim filmovima s kinorepertoara i filmskoj literaturi.

 

E. L.

Leave a Reply


+ 7 = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum