„Perspektive prostora“, program suradničke platforme Kritički turizam 1: fokus Jadran u Vodnjanu

Jednodnevno događanje u okviru suradničke platforme Kritički turizam 1: fokus Jadran naziva „Perspektive prostora“ bit će održan u ponedjeljak, 4. studenog na više lokacija u Vodnjanu.

Suradnička platforma Kritički turizam 1: fokus Jadran čije su članice Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, siva) (zona – prostor medijske i suvremene umjetnosti iz Korčule i Placa – kolektiv za istraživanja o prostoru iz Dubrovnika usmjerena je prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji otvara goruće pitanje monoekonomije turizma u Hrvatskoj, te njenih posljedica na kulturni, socijalni i prostorni razvoj.

Prvo javno predstavljanje platforme je cjelodnevni program pod nazivom „Perspektive prostora“, kojim se predstavljaju umjetničke re/prezentacije i kritičke interpretacije ove teme, aproprirajući klasični turistički model toura – vođenog obilaska i koristeći ga kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama, poetikama i politikama prostora, kao i prema nužnosti otpora.

Zamišljena kao pilot-projekt, suradnička platforma Kritički turizam 1: fokus Jadran ima ambiciju transverzalno povezati dijelove (jadranske) Hrvatske. Partnerstvo se temelji na zajedničkom oblikovanju programa, razmjeni iskustava i ideja iz područja kritičkog turizma, kao diskursa, ali i mogućnosti razvoja alternativnih praksi, te testiranju tih ideja u okviru lokalnih zajednica u kojima organizacije djeluju.

PROGRAM

13:00 h – Vođeni obilazak vodnjanskih (po)ratnih grafita,

vodstvo: Eric Ušić, kulturolog

Informativna šetnja specifičnim historijskim, političkim i simboličkim vodnjanskim krajolikom, svojevrsnim ’’otvorenim arhivom’’ povijesnih i suvremenih previranja, njihovim kontekstima, posljedicama i svakodnevicom u koju su utkana.

19:00 h – Vodič kroz Trst, 1969, Ivo Škrabalo, 15 min.

Projekcija. Mockumentarni film koji pod izgovorom turističke reportaže izučava i ironizira potrošački pohod na Trst. Na rubu dozvoljenog, film se poigrava političkim konotacijama novih društvenih pojava u osjetljivom historijskom prostor-vremenu. Uvod: Sara Jakupec

19:15 h – Kritički turizam – javni radni sastanak

Predstavljanje platforme i projekta, upoznavanje članica i prezentacija ciljeva inicijative

19:30 h – Kinematografija Jadrana

Predavanje i predstavljanje istraživanja, Darko Fritz, siva )( zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti, Korčula

20.00 h – Mezostajun, 2018., Ivan Ramljak, 20 min.

Projekcija. Eksperimentalno dokumentarni film Mezostajun istražuje prostorno-vremenske odnose u mediteranskom gradu u kojem se uvelike razlikuje uloga javnih prostora grada u životu ljudi, ovisno o dobu godine.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum