Portret predsjednika u mladosti

KINO: PUTINOVI SVJEDOCI, redatelj Vitalij Manski

Cijenjeni ruski dokumentarist Vitalij Manski ponovno se uhvatio domaćih tema, odnosno samog početka Putinove ere i to iz povlaštene perspektive.

Za razliku od drugih pisaca i redatelja koji su se bavili Putinom, Manski ga je izbliza pratio kamerom na samom početku njegove predsjedničke karijere, snimajući promotivne spotove i reportaže za nacionalne televizije. Njegov novi dokumentarac “Putinovi svjedoci” vizualno je gotovo u potpunosti napravljen od tog materijala, uz neznatan udio kasnije snimljenih kadrova, dok je njegova današnja naracija znatno kritičnija prema Putinu nego u vrijeme kad je radio za njegov tabor.

“Putinovi svjedoci” su iznimno bitan povijesni dokument, koji prikazuje ovog utjecajnog svjetskog lidera na samom početku njegove velike političke karijere, ali iz tog početka mogu se nazrijeti brojni detalji njegovog kasnijeg javnog djelovanja i ponašanja. Naročito je dojmljiva glazba Karlisa Auzansa koja svojim zlokobnim ugođajem također sugerira put kojim će krenuti Rusija pod Putinovim vodstvom.

Ako je Manski krenuo raditi film zbog grižnje savjesti, uspio je u svojem iskupljenju. “Putinovi svjedoci” su primjerak vrlo kvalitetne dokumentarne političke biografije.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 6 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum