Predstavljanje Muzeja i galerija Konavala u novigradskom Muzeju Lapidarium

U sklopu muzejskog ciklusa “Upoznajmo hrvatske muzeje”, Muzej Lapidarium iz Novigrada organizira izložbu “Muzeji & galerije Konavala” koja će biti otvorena u petak, 4. listopada s početkom u 19 sati.

Izložbu prati izbor iz zbirki Zavičajnog muzeja u Čilipima, Kuće Bukovac u Cavtatu, Odjela za Arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju te Mauzoleja obitelji Račić, a koji su u sastavu Muzeja i galerija Konavala. U muzejskom prostoru bit će predstavljeno više raznorodnih izložbi koje najadekvatnije ilustriraju građu i djelovanje Muzeja i galerija Konavala, od čega valja istaknuti etnografsku građu Konavala s naglaskom na tekstilno rukotvorstvo. U sklopu toga donosimo izložbu “Svilac svila svilica” koja prikazuje staru konavosku tradiciju proizvodnje svile na Mediteranu i dio izložbe “Neđe panj, neđe tanj” koja se bavi proizvodnjom, preradom i uporabom vune.

U popratnom programu koji uključuje vodstva po izložbi, raznovrsne audio-vizualne materijale i edukativne radionice za djecu i odrasle, svi zainteresirani će moći saznati nešto više o bogatoj kulturnoj baštini Konavala.

Istovremeno, u sklopu međumuzejske suradnje Muzeja Lapidarium i Muzeja i galerija Konavala, bit će predstavljena i suvremena dubrovačka scena. U Galeriji Rigo izlaže Luko Piplica s nizom fotografija i filma iz ciklusa “Užasi zavičaja” koji prikazuje visoke čemprese, prepoznatljive za konavoski pejzaž, obasjane crvenim kazališnim reflektorom. Međutim, anestetička uloga ljepote krajolika dvosjekli je mač. ‘Užasi’ skriveni iza lijepog prizora govore o napuštenoj sadašnjosti. Ili, obrnuto: “U zavičaju najviše postojim, a on me najmanje treba”, zapisao je Luko Piplica.

Kustosice izložbe su Jerica Ziherl, Antonia Rusković Radonić, Maris Stanović i Dina Kamber. Izložba “Muzeji & galerije Konavala” u Muzeju Lapidarium ostaje otvorena do 4. prosinca, a izložba Luke Piplice “Užasi zavičaja” u Galeriji Rigo ostaje otvorena do 24. listopada. Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 8 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum