Prezentacija projekta Noela Šurana “Sam sobon” u Dnevnom boravku DC-a Rojc prebačena u utorak

Prezentacija projekta “Sam sobon” multimedijalnog umjetnika i kulturnog antropologa Noela Šurana bit će održana u utorak, 29. listopada u 18 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Iako je prethodno najavljeno da će Šuran prezentaciju održati u ponedjeljak, 28. listopada u 19 sati, termin se promijenio zbog zdravstvenih razloga.

„Sam sobon“ je naziv projekta koji podrazumijeva, istraživanje, dokumentiranje, produkciju i prezentaciju tradicijskih napjeva u stilu dvoglasja tijesnih intervala (kanat). Nažalost sve je manje kantadura u Istri, a tako i tradicijskih napjeva – versi, stoga je jako važno dokumentirati svaku pjesmu kako bi se sačuvala od zaborava. Trenutno se u Istri na smotrama i susretima pjevača može čuti desetak tradicijskih napjeva, koje se stalno i svugdje izvode. Sjećam se kako se samo unazad 10-ak godina moglo čuti mnogo više napjeva koji su danas pali u zaborav. U ovom radu snimao sam upravo te zaboravljene stare napjeve, ali sam sa sobom.

„Najprije bih snimio napjev na debelo, zatim bih nadodao postojećoj snimci tanki glas. Na taj način rekonstruirao sam mnogo pjesama koje više nitko nije u stanju izvoditi, s jedne strane jer mnogi pjevači više nemaju svoje pjevačke parove (radi bolesti, smrti i sl.), a s druge strane zbog nedostatka druženja i slobodnog vremena. Ovaj rad u svakom slučaju odličan je izvor materijala, ali i nadasve koristan priručnik za prijenos znanja novim generacijama, s obzirom da su objavljene  pjevačke dionice svaka zasebno, posebno tanki glas, a posebno debeli glas. Na taj način svi oni koji žele naučiti pjevati ove pjesme, moći će to vrlo jednostavno, preslušavajući pjevačku dionicu više puta. Na način imitacije moći će savladati sve pjesme koje su prikupljene i obrađene u ovom projektu.“ (Noel Šuran)

Neki naslovi pjesama iz projekta:

Ive Kosi rukavice nosi; Oj divojko cvit mladosti; Dobar mi večer mlada divojka bela i rumena; Zelene se šinokoše na njin rastu violice; Svekrvica rano stane a nevesta brumna spi; Tužna mladost moja svaki dan na manje; Procvale su rože i vijole; Marice divojko poštenoga roda; Pred vašema vrati Ladonja je zelena; Šenice su klasale tri se cure sastale; Plovi brode široko ti more; Vrime je i doba da mi gremo doma; Milko moja ne hoj rano spati; Tri su rane na srcu mojemu; Mila moja trojega kolora; Pojmo mi mala na samnaj; Pušti me majko do mora da si ja noge operen; Posedi se netica na moja kolenca; Na gori je bura pod goron je mraz

Noel Šuran, multimedijalni umjetnik i likovni pedagog. Rođen 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti. Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, znanstvenim, stručnim skupovima, izložbama, smotrama vezanim uz prezentaciju i edukaciju nematerijalne kulture. Izlagao je u zemlji i inozemstvu. Pored toga sudjelovao je i na mnogobrojnim glazbenim projektima u domovini i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Živi i stvara u Lindaru.

Prezentacija projekta uvod je u glazbenu radionicu “Remiks identiteta 6” udruge Metamedij koju će voditi Noel Šuran. Prvi termin radionice je 29. listopada od 19 do 21 sat, a drugi termin je 30. listopada od 18 do 20 sati u prostorima i studiju udruge Metamedij u Društvenom centru Rojc.

Više informacija o „Remiksu identiteta 6“ pronađite ovdje.

Izvor

Leave a Reply


+ 6 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum