ROOM 100: performans “Barehanded Sculptor” u DC-u Rojc

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 u subotu, 2. studenog u 21 sat izvest će kontorcionistički performans „Barehanded Sculptor“ u hodnicima Društvenog centra Rojc. Performans u režiji Jakova Labrovića i izvedbi Antee Vrdoljak rezultat je sedmodnevne rezidencije u sklopu aktivnosti ST Cirkus projekta DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara.

U osnovi „Barehanded Sculptor“ produkcije je istraživanje atmosfere javnog prostora, istraživanje kako ljudsko tijelo može pojačati atmosferu specifičnih javnih prostora i kako tijela obogaćena cirkuskim (kontorcionizam, dislokacije i akrobatika) i plesnim (butoh ples) vještinama mogu prezentirati svoje mogućnosti bez narušavanja ravnoteže prostora. Tijekom rezidencije u Puli istražit će se specifična arhitektura Rojca i način na koji prostor koji nema izvedbenu namjenu može postati takav.

ROOM 100 je međunarodno nagrađivani i priznati kolektiv suvremenog cirkusa koji je svoje predstave i performanse izveo na festivalima u SAD-u, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Češkoj, Litvi i Hrvatskoj.

Istraživanje za novi projekt ROOM 100 započeto je u kolovozu 2018. godine kada je redatelj Jakov Labrović pozvan na jednomjesečnu rezidenciju u Kopenhagen, u organizaciji Københavns Internationale Teater. Izmicanje izvedbene umjetnosti iz tradicionalnih kazališnih okvira i dovođenje u javni prostor rezultiralo je work-in-progress prezentacijom u tvornici PrØvestenen u izvedbi Jakova Labrovića i Antonije Kuzmanić. Nakon toga uslijedile su rezidencije u češkom gradu Malovice kroz potporu češkog cirkuskog centra Cirqueon i kazališta Plum Yard Teater i u Sineu na Mallorci kroz rezidencijalni program Otočke veze (Island Connect) u organizaciji Centra za izvedbenu umjetnost C.IN.E. (Španjolska), rezidencijskog centra BIRCA (Danska), zagrebačkog Fonda za druge/Domino i S.E.A. (umjetničko-ekološka multimedijalna platformu na otoku Silbi).

Projekt DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum