Tomislav Šoban autori u gostima Pulske filmske tvornice

Voditelj radionice Razvoj ideje na jubilarnoj 15. Školi filma je Tomislav Šoban. Ovaj svestrani sineasta predstaviti će se u Klubu Pulske filmske tvornice u četvrtak, 17. listopada u 20 sati s mini retrospektivom svojih filmova.

„Sloboda stvaranja filmova je esencija filma. Nije stvar oko produkcijskih uvjeta ili bilo čemu, osnova filma je film, autor i komunikacija. Ta sloboda postoji i razvija se u Kinoklubovima“, kaže Šoban.

Filmove će predstaviti sam autor, a raspravu će moderirati Marko Zdravković-Kunac. U programu koji je podijeljen u dva bloka biti će prikazani slijedeći filmovi po odabiru autora: „Tko bi to mogao znati“ (Kinoklub Zagreb, igrani, 2009., 1′), „Upiši: Promo“ (ADU, Promo za odsjek dramaturgije,2012.,  3′), „Kako je Iva otišla 16.rujna 2016.“ (Kinoklub Zagreb, igrani , 2016., 17′), „Pan“ (Kinoklub Zagreb, eksperimentalni – animirani, radna verzija, 2011., 6’30), „Najmanji“ (Kinoklub Zagreb, eksperimentalni – animirani, 2013., 16’), „Kraj“ (Kinoklub Zagreb, eksperimentalni – animirani, 2015., 10’).

 Besplatna 15. Škola filma namijenjena srednjoškolcima i mladima počinje javnim predavanjem Tomislava Šobana o umijećima scenaristike u Klubu PFT-a u petak 18. listopada u 18 sati. Zainteresirani moraju ispuniti prijavnicu koja se nalazi ovdje te navesti ideju za film ili napisati kratki sinopsis, odnosno nekoliko rečenica o priči koju namjeravaju snimiti.

Pulska filmska tvornica organizira Školu u suradnji s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, a uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja te Grada Pule.

Tomislav Šoban (1981) diplomirao je 2004. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi te nekoliko godina radio kao grafički dizajner. Od 2009. godine aktivni je član Kinokluba Zagreb gdje snima svoje prve filmove. Godine 2011. upisuje Akademiju dramske umjetnosti, na Odsjeku filmske i televizijske režije. Trenutno je na 2 godini diplomskog studija. 2018. izabran je za predsjednika Kinokluba Zagreb gdje je niz godina uključen u organizaciju udruge. Autor je mnogih kratkih filmova u raznim rodovima „Krhko“ (2019), „Otac“ (2018), „Nije odgoj“ (2017), „Kako je Iva otišla 16. rujna 2016.“(2016), „Kraj“ (2015), „Polufinale“ (2014). Za kratki eksperimantalno-animirani film „Najmanji“ (2013) nagrađen je Nagradom Vedran Šamanović za inovativni pristup. Filmovi su mu prikazani na mnogim festivalima (Oberhausen, 25 FPS, Animafest, ZFF, Dani hr. filma …) Kao asistent redatelja radio na dva dugometražna film („Mali“ Antonio Nuić, „The Barefoot Emperor“ Jessica Woodworth i Peter Brosens). Od 2014. voditelj je mnogih filmskih radionica za djecu, mlade ili odrasle u različitim organizacijama i udrugama.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum