Centar za praktičnu robotiku u Puli – ususret budućnosti

U subotu 26. listopada posjetili smo Infobip gdje su se u jutarnjim satima održale radionice informatike i robotike za učenike 5. razreda OŠ Vodnjan. Tom prilikom porazgovarali smo s predsjednikom Društva za robotiku Istra, diplomiranim inženjerom elektrotehnike Draganom Pantićem. Prema njegovim riječima, Društvo je osnovano 2012. godine, a u to je vrijeme sam Centar za praktičnu robotiku bio u Zagrebu. Bilo je nužno veoma mnogo truda i djelovanja da se potrebna oprema dopremi u Pulu te da se 2016. svečano otvori Centar za praktičnu robotiku Pula, unutar Industrijsko-obrtničke škole, koja je jedan od osnivača, uz Hrvatski robotički savez i Društvo za robotiku Istra.

Trenutno se, kaže Pantić, u Centru nalazi sljedeća oprema – dronovi, robotska ruka, CNC stroj, 3D printeri, mobilni roboti Boe-Boti, M-boti, arduino mikrokontoleri, micro:bitovi, kompleti fischertechnik, roboti psi, roboti pauci (heksapodi), humanoidni roboti Alpha 1S itd. Za programiranje robota koristi se jednostavan jezik Scratch u kojem se oblikuju animacije, a na njega se nadograđuje micro:bit pa se dodaju naredbe za upravljanje motorima, senzorima i drugim funkcijama. Kako bi početnici uspjeli pokrenuti robote, upoznaju se s programiranjem igrica, što im pruža osnovu znanja za daljnji rad, ali ima i važnu ulogu u motivaciji za bavljenje umjetnom inteligencijom.

Valja istaknuti da u Centru djeluju brojni stručnjaci i mladi ljudi zainteresirani za napredak tehnologije. Neki su od njih studenti informatike Tihana Glavaš i Robert Gjurović, koji asistiraju na edukacijama za djecu. Bivši učenik Industrijsko-obrtničke škole Adriano Pušar zadužen je za CNC stroj, a diplomirani inženjer elektrotehnike Dragan Radovanović posvetio se printerima i laserskom graveru. Profesor iz Tehničke škole u Puli, Denis Gentilini, radi s robotskom rukom, mobilnim robotom Boe-Botom i mikrokontrolerima arduino. Na koncu, Dino Diminić održava edukacije i upravlja dronovima. Još je mnogo suradnika i volontera koji pomažu tijekom raznih manifestacija u kojima je DRI sudjelovalo, a to su Prosinac u Puli, znanstveni piknici, festivali tehničke kulture, noći istraživača, Hrvatska stvara, te priprema i natjecanje koje organizira DRI-a i sl.

Centar se bavi i drugim živopisnim aktivnostima, npr. robotrkom na prstenac. Zadatak u trci je upravljati robotom na način da pogodi “u sridu”. Igra se u timovima, a discipline u natjecanju su ručno i automatsko upravljanje te ručna kontrola iz perspektive robota.

Tamo se održava i Državna škola robotike za edukatore koji bi naknadno trebali zainteresirati i podučiti djecu radu s robotima. Međutim, prijašnji koncept škole, tvrdi Pantić, bio je problematičan jer pojedinci nemaju na raspolaganju svu opremu koja bi im trebala za daljnje djelovanje. Stoga se škola transformirala i sada se teži manjim, konkretnijim ciljevima pa je npr. realizirana radionica Raspberry Pi. Riječ je o minijaturnom računalu pogodnom za hobiste i eksperimentatore. Nadalje, u Centru se obavljaju početničke i napredne edukacije za djecu, a neke se radionice odvijaju i u Infobipu, kojima smo imali priliku prisustvovati.

Nakon što su ih djelatnici dočekali, učenici su podijeljeni u dvije grupe. U jednoj su petaši savladali osnove rada u Scratchu te uz pomoć mentora iz udruge Bit Kids 101 izradili računalnu igricu koja podrazumijeva kretanje likova kroz labirint, skupljanje bodova i uspješan dolazak do cilja. Bit Kids 101 djeluje u Fažani, a bavi se organizacijom radionica interaktivnih priča, animacija, igara i glazbe te održavanjem informatičkih kampova i predavanja. Grupa učenika je pozorno pratila njihove upute.

Druga je grupa rukovala robotima. Profesor Dragan Pantić im je najprije održao kratko uvodno predavanje o važnosti i namjeni robota u suvremeno doba te bliskoj budućnosti.

Jasno je da oni već sada mogu služiti za pomoć npr. starijim ljudima koji se teže kreću. Nakon što su se učenici emocionalno potaknuli i uzbudili, uslijedila je igra s robotom psom, sumo borba robota, robotrka na prstenac, upravljanje humanoidnim robotom Alpha 1S, mobilnim robotima Dasch, paukom (heksapodom) te raketiranje s mikrobitima. Kasnije je došlo do zamjene grupa te su informatičari krenuli na robotiku i obrnuto.

Čitava je aktivnost djeci bila zabavna i nimalo zamorna. Nije bilo ometanja rada, gledanja na sat i u prazno ili stajanja u kutu. Naprotiv, učenici su postavljali pitanja voditelju i njegovim asistentima, među kojima je bilo i djece koja su ranije pohađala edukaciju, te su rado isprobali upravljanje svim robotima koji su bili na raspolaganju. S jednakim interesom su bez poteškoća programirali igricu u Scratchu.

Možemo zaključiti da su aktivnosti u Centru za praktičnu robotiku i Infobipu pohvalne te je pozitivna činjenica da se radi na buđenju interesa mladih osoba za STEM područje. Djeca ovom prilikom vide da informatika nije suhoparna ni dosadna, već je duboko uronjena u naše društvo i kulturu. Mnoge osobe imaju stav da je tehnologija kriva za ljudsko otuđenje, no njezin bi razvoj mogao doprinijeti oslobođenju čovjeka od suvišnog, pretjeranog rada te omogućiti mu duži i kvalitetniji život ukoliko umjetna inteligencija na pravi način zađe u područje medicine. Glavni je problem ustvari potencijalno zanemarivanje etike u radu na robotima, tako da nije rješenje u eliminaciji inovacija nego u stvaranju više razine savjesti, odgovornosti i morala kod mladih generacija.

Tekst i fotografije Maja GREGOROVIĆ

Leave a Reply


4 + = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum