Ciklus Alejandra Jodorowskog

U zagrebačkom Kinu Tuškanac večeras počinje ciklus filmova kultnog čileanskog strip scenarista i filmskog redatelja Alejandra Jodorowskog.

Rođen 1929. u obitelji židovskih emigranata iz Ukrajine, Jodorowsky počinje studirati psihologiju i filozofiju, ali se ubrzo posvećuje cirkuskim nastupima, a kasnije stripu i filmu. Njegovi osebujni svjetovi ispunjeni su magijskim i okultnim elementima, bizarnim detaljima te nadrealnim i psihodeličnim ugođajima.

U sklopu ciklusa biti će prikazano šest filmova, počevši od ranijih radova (Fando i Lis, Sveta planina, El Topo) i nešto novije “Svete krvi”, koji su već našli svoj put do hrvatskih filmofila. Međutim, biti će prikazana i dva njegova nova filma (Ples realnosti, Beskrajna poezija) u kojima se bavi razdobljima svojega djetinjstva i mladosti, ali pritom ne odustaje od vlastitog prepoznatljivog stila.

 

E. L.

Leave a Reply


6 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum