ETHNO SOUND BRIDGES u Bujama i Puli

Ethno Sound Bridges, cjelovečernji događaj u organizaciji udruge PANK koji kroz film i glazbu slavi mogućnost otkrivanja kulturnih raznolikosti te njihovih spajanja bit će održana u petak, 22. studenog u 19.30 sati u Gradskoj galeriji Orsola u Bujama i u subotu, 23. studenog u 19.30 sati u pulskoj Galeriji Cvajner. Događaj se sastoji od projekcije kratkog dokumentarnog filma redatelja Mariana Agudoa naziva “Samba, un nombre borrado”, nakon čega slijedi koncert Zboga Praksa te etno skupine Veja.

„Samba, un nombre borrado“ je dokumentarni film redatelja Mariana Agudoa, koji razotkriva stvarnost putovanja migranta iz Afrike u Europu. Dokumentarac govori o nestalim osobama tijekom procesa migracija. Posljednjih godina, paralelno sa podizanjem granica, povećao se broj ljudi koji gube svoje živote prilikom pokušavanja ulaska u Europu. Te su smrti često zabilježene onda kada more izbaci tijela na španjolske plaže. U većini slučajeva, protokol koji slijedi s tim pojedincima je registrirati ih na najbližem groblju, s identifikatorom: Young, Male, Black Race. Samba, Un Nombre Borrado pokušava imenovati i oporaviti identitet jedne od nestalih osoba, Samba Banjai, mladog Senegaleza koji je nestao 7. veljače 2014. kada je pokušao prijeći granicu El Tarajala (Ceuta).

Zbor Praksa je nastao 2014. godine iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi. Zbor Praksa se predstavlja pjesmama koje govore o društvenim razlikama u kojima živimo, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera. Pjevaju pjesme koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih. Do sada je zbor nastupio u na brojnim događajima te akcijama koje su bile povezane s otporom građana, štrajkovima radnika i proslavom obljetnice antifašista.

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenje iste u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Način na koji Veja koristi gitaru, gajde, kaval, violinu, harmoniku u kombinaciji sa bas gitarom, djembeom i cajonom, nadahnjuje i otvara nove mogućnosti za kreativnost.

Projekt su podržali Grad Pula, Istarska Županija i Pučko otvoreno učilište Buje, a ulaz je besplatan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 17

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum