Glazbena recenzija: Richard Dawson “2020” (2019., Weird World)

Istovremeno pitak i avangardan osvrt na dehumanizaciju

• Album Richarda Dawsona “2020” (2019., Weird World) ujedinjuje gotovo nespojive elemente – pop, rock i avangardu, jednostavnu harmoniju i čudne disonance, akustičnu gitaru i robotiziranu elektroniku, beznadan, monotoni mrak civilizacije i veselu razigranost. Još je neobičnija činjenica da su svi ti elementi često prisutni unutar pojedinačne pjesme, a da cjelina ne ostavlja kaotičan dojam.

U pjesmama se vrlo izravno govori o negativnoj strani razvoja tehnologije, opsesiji modernim strojevima, strahu od komunikacije u stvarnom svijetu te radnim mjestima na kojima se osjećamo poput robova. Izdvojit ćemo skladbu “Heart Emoji” u kojoj se pojavljuje naturalistički motiv osobe koja hrče poput svinje dok joj na mobitelu u tri ujutro stiže SMS poruka. “Jogging” govori o anksioznosti prilikom izlaska iz stana nakon provođenja mnogo vremena na eBayu, u virtualnoj zoni. Od konstantnoga sjedenja pred ekranom stradava i zdravlje te je krajnji trenutak da se promijene prehrambene navike te se krene s tjelovježbom. U tekstovima pjesama “Civil Servant” i “Fulfilment Centre” naglasak je na temi rada koji postaje tlaka, traži se velika produktivnost i požrtvovnost, a trči se za novcem na račun slobodnog vremena. Dani su identični; ujutro se ustaje, brzinski doručkuje, odlazi na vlak, a već na samom početku te procedure susrećemo se s nizom uređaja koji nam asistiraju te pritom omogućuju da u svemu budemo efikasniji. Možemo zaključiti da su svi tekstovi jasni i uglavnom doslovni, što nije toliko često kad je u pitanju pop ili rock glazba koja se inače rado igra metaforama i općim mjestima. Ovakav osvrt na dehumanizaciju bliži se poetici rapa.

Struktura pjesama je pak tipična za pop – nailazimo na pamtljive refrene i upečatljive strofe. U refrenima ponekad vlada veselo, poletno ozračje, dok se u strofama znaju pojaviti disonance, dobro uklopljene u ostatak skladbi. Tempo se često mijenja, nema dosade i bezličnosti te se ni u jednom trenutku ne osjeća manjak nadahnuća ili želja da se samo popuni minutaža. Ono što nije karakteristično za pop je, dakako, duljina pjesama – često se u njima događa razvoj koji zahtijeva određeno trajanje, a ni instrumentalni dijelovi se ne izbjegavaju. Dominira gitara, ali se često pojavljuju i sintetički elementi – robotizirani glasovi ili zvukovi elektronike koji sugeriraju hladan svijet u kojem su ljudi otuđeni jedni od drugih. Pjesma “No-One” u tom nam smislu nudi vrhunac jer se svodi na zvukove uređaja i aparata, što izazivaju jezu i iritaciju.

U “Heart Emoji” vokal nudi svu svoju raskoš pa u refrenu primjećujemo uspješno izveden falset. Blago orijentalni folk elementi ponešto su prisutni u desetominutnom ostvarenju “Fulfilment Centre”, što označava pomak u odnosu na prethodni album “Peasant”, u kojem su oni zastupljeniji u više pjesama.

Pozitivna je činjenica da je autor zaslužan za dva odlična, a opet toliko različita albuma u kratkom vremenskom razmaku. Premda se ovdje disonance pojavljuju samo u tragovima, naslovnica albuma s kubističkim crtežom nečega što nalikuje na poluapstraktne nastambe, sugerira svojevrstan oblik nespojivih dijelova koji čine cjelinu. Tako na albumu doista i jest, a od te tvrdnje smo krenuli pa joj se vraćamo kako bismo donijeli konačnu ocjenu.

Radi se dakle o zanimljivom spletu elemenata, a pouka koja se odašilje svima je bliska, neovisno o tome žive li u razvijenoj ili siromašnoj državi. No problem takvoga pristupa je njegova istrošenost i nespremnost da se ponekad i promijeni perspektiva te se uoče i pozitivne strane tehnološkog razvoja. On i dalje traje te je uz njegovo bolje usmjerenje moguće postići i rezultate koji bi doveli do ponovne humanizacije svijeta. Međutim, rasprava o tome nije važna za govor o ovom albumu jer je ipak u središtu svega glazba koja uspijeva držati pozornost i zanimanje svim svojim trajanjem, a kao takva donosi inovacije iako je istovremeno lagana za slušanje.

Tekst Maja GREGOROVIĆ

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum