Izložba fotografija Marija Giacomellija „A Silvia“ u Trstu

Silvija,

da l’ još se sjećaš

onog doba tvoga smrtnoga života

kada je sjala ljepota

u tvom nasmijanom i nemirnom oku,

dok ti si, radosna i zamišljena,

osjetila mladost u svom boku? ( Giacomo Leopardi, prijevod:Ton Smerdel)

Izložba jednog od najvećih talijanskih fotografa dvadesetog stoljeća, Marija Giacomellija (1925-2000) nazvana “A Silvia” (Silviji) otvorena je 10. studenog u galeriji u skladištu broj 26 Stare luke (Porto Vecchio) grada Trsta. Izložbu čine 34 vintage fotografije u crno-bijeloj tehnici nastale po narudžbi nacionalne televizije RAI 1964. godine kao dio šireg projekta kojim se istraživao odnos književnosti i fotografije na način da su se velika remek-djela književnosti reinterpretirala kroz foto-priče slavnih fotografa.

Tiskar po profesiji i pjesnik fotografije, briljantni Mario Giacomelli dobio je zadatak fotografijama ispričati priču prema jednoj od najljepših ljubavnih pjesama, “Silviji” velikog talijanskog pjesnika i filozofa Giacoma Leopardija (1798-1837), čiji naslov dijeli ova izložba. Nižu se tako fotografije postava koje namjerno nemaju legende, podijeljene u serije nalik na kitice, a među motivima nalazimo interijere, eksterijere, portrete te prirodne panorame koje u maniri lirskog realizma opisuju jednu tragičnu, mladenačku, platonsku ljubav prema djevojci Silviji u čijim se crnim očima postepeno gubi sjaj. U galeriji je dostupan roll-up poster i katalog s tekstom pjesme koju je moguće pratiti od početka do kraja, a brojne posjetitelje kroz stihove i fotografije provela je Eugenia di Rocco koja je zajedno s Federicom Luser kustosica ove izložbe. Izložene fotografije za ovu prigodu je iz svoje arhive prepustio centar CRAF („Fondo Crocenzi dell’Archivio“) iz grada Spilimbergo kojeg je utemeljila i podržava regija Friuli-Venezia Giulia da bi arhiviranjem i istraživanjem sačuvao fotografsku baštinu regije Veneto, čiji je direktor Luca Giuliani također rekao nekoliko riječi na otvaranju.

Mario Giacomelli je svojim radom stvorio revoluciju u talijanskoj fotografiji svojim karakterističnim izričajem, asketskim stilom, te ekstremnim korištenjem crno bijele tehnike, a ostao je zapamćen po poznatoj fotografiji zaigranih popova, istaknuo je umjetnički direktor festivala Zero pixel i fotograf Ennio Demarin. Izložba “A Silvia”  dio je šestog izdanja festivala Zero Pixel čija je svrha sačuvati nasljeđe nedigitalne, odnosno analogne, kemijske fotografije. Začetnica i direktorica festivala, profesorica Annamaria Castellan na otvorenju je zahvalila gradu Trstu za podršku u organizaciji ove manifestacije, a predsjednik općinskog vijeća Francesco Penteca izjavio je da ovaj festival, a posebice ova izložba predstavljaju veliku čast za Trst. Zero pixel traje sve do 15. prosinca, a sastoji se od mnogobrojnih događanja, od radionica do izložbi, predavanja i konferencija o analognoj fotografiji na raznim lokacijama u Trstu.

Izložbu je moguće posjetiti do 24. studenog, od petka do nedjelje od 10 do 17 sati.

Tekst Lidija KUHAR i Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


3 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum